23:31 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ένταση στην Ειδομένη μετά το θάνατο του Μαροκινού από ηλεκτροπληξία

Ένταση στην Ειδομένη μετά το θάνατο του Μαροκινού από ηλεκτροπληξία

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Μετανάστες κατευθύνθηκαν στο σημείο διέλευσης, εκεί όπου έχασε νωρίτερα τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του, σκεπασμένη με μαύρο πανί, πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο.

 

Το χρονικό του θανάτου

Ο 22χρονος άντρας ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, στο σημείο που παραμένουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ, και σκοτώθηκε επί τόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες άρπαξαν το σώμα του νεκρού από την αστυνομία και το περιέφεραν φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κατέληξαν στο αποκλεισμένο σημείο. Εκεί επέτρεψαν μόνο σε δύο γιατρούς των Γιατρών του Κόσμου να προσεγγίσουν, ενώ οι εθελοντικές οργανώσεις επιχειρούν να απομακρύνουν από εκεί όσους εθελοντές έχουν εγκλωβιστεί. Τελικά η σορός του 22χρονου παραδόθηκε σε δύο τραυματιοφορείς και στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που περίμενε να την παραλάβει.

«Δεν θα λυθεί με λουλούδια, αλλά ούτε και με ξύλο», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος επίσης σημείωσε πως «στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία» είπε στη Βουλή ο κ. Μουζάλας.

Ως προς ειδικότερα θέματα, ο αναπληρωτής υπουργός στη σύντομη τοποθέτησή του, είπε πως σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση μία από τις αιτίες που δέχεται «επιθέσεις» η χώρα μας για το ζήτημα αυτό είναι «οι αγκυλώσεις της Ευρώπης έναντι μιας αριστερής κυβέρνησης» όπως η ελληνική, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Α) Μας κατηγορούν ότι μας δίνουν 400 μηχανήματα ταυτοποίησης προσφύγων. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζητήσει 200 και έχουμε λάβει μόνο 48.

Β) Τα ωράρια των στελεχών της FRONTEX, που είναι σε δύο βάρδιες, δημιουργούν πρόβλημα συνεργασίας με τους δικούς μας που δουλεύουν όλο το 48ωρο.

Γ) Μας κατηγορούν ότι αρνούμεθα να δεχτούμε ειδικά τμήματα της FRONTEX. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ζητήσει περισσότερα των υφισταμένων, αλλά αρνούμεθα την πρότασή τους να επιχειρούν στα σύνορα με ΠΓΔΜ σε κοινές μάλιστα περιπολίες με ελληνικές και δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Δ) Δεχόμαστε την κατηγορία ότι δεν ζητήσαμε ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Στο πρόσφατο παρελθόν είχα αρνηθεί διότι ήταν δύσκολο, με τα τεράστια ρεύματα προσφύγων, να καθιορίσουμε με επιστημονική ακρίβεια τις ανάγκες. Τώρα μπορούμε, και τη ζητήσαμε. Οχι απλώς κουβέρτες, αλλά σκηνές, φορτηγά, ασθενοφόρα κλπ. Οσες χώρες έχουν ζητήσει, έχουν πάρει πολύ λίγα και κυρίως κουβέρτες.

Τέλος, για την κατηγορία ότι η Ελλάδα είναι «ξέφραγο αμπέλι» και πως έχει «αφύλακτα σύνορα», ο κ. Μουζάλας ανέφερε: «Τα χερσαία σύνορα τα διαχειριζόμαστε άνετα. Στα θαλάσσια μόνο ο πνιγμός είναι επιλογή αποτροπής. Και έχουμε δηλώσει στην ΕΕ ότι κάτι τέτοιο δεν θα το κάνουμε». Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ροές στις ακτές της Τουρκίας, για να συμπληρώσει: «Από τη στιγμή που μπαίνουν οι πρόσφυγες στη βάρκα, μόνη επιλογή για εμάς είναι η διάσωση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της ΠΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή (δηλ. οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση).

Μεγάλη ομάδα προσφύγων -περίπου 3000 άτομα των τριών παραπάνω εθνικοτήτων- περιμένουν σε ένα περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας