Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την καταδίκη του Ι. Ντογιάκου

Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την καταδίκη του Ι. Ντογιάκου

Έντονα αντιδρούν στη καταδίκη του Ισίδωρου Ντογιάκου, στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας ευθέως την κυβέρνηση για απροκάλυπτες παρεμβάσεις και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

«Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει αδιανόητες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη», ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου τηςΝέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Έκανε λόγο για «πολιτικοποίηση υποθέσεων» και για μια «ζοφερή και αποπνικτική ατμόσφαιρα παρασκηνίου» που δεν αρμόζει και δεν τιμά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε και τη χθεσινή απόφαση σε βάρος του κ. Ντογιάκου, λίγο πριν τις αρχαιρεσίες, όπως τόνισε, και μετά από έφεση που άσκησε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η πολιτική σκοπιμότητα είναι ολοφάνερη» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και, συνεχίζοντας, έκανε λόγο για «πρωτοφανές μαγείρεμα που αποκαλύπτει τη νοσηρή αντίληψη της κυβέρνησης για την ανεξαρτησία και αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης».

«Η ΝΔ δε μπορεί να κλείσει τα μάτια σε κάτι που έχει τόσο έντονη οσμή πολιτικής παρέμβασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποτάμι

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σιωπήσουμε» αναφέρει από την πλευρά του το Ποτάμι, σημειώνοντας πως «ο χρόνος που επέλεξε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, για την εκδίκαση και την αυθημερόν έκδοση της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία καθαιρείται επειδή κατήγγειλε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για ‘εξωθεσμικές παρεμβάσεις’, δεν φαίνεται να αποτελεί σύμπτωση. Αντιθέτως, δημιουργεί ερωτηματικά και υπόνοιες σκοπιμότητας διότι κατ’ αποτέλεσμα παρεμβαίνει ευθέως στην εκλογή για την ανάδειξη του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών».

«Η πρόσφατη αλλαγή του νόμου για το αυτοδιοίκητο ακριβώς πριν από τις αρχαιρεσίες και άλλες αδιανόητες νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών, και βέβαια οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ως εκδηλωμένη πρόθεση ‘πανοπτικού’ ελέγχου και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια ή το δικαίωμα να αδιαφορήσει ή να σωπάσει» σχολοιάζει το Ποτάμι.

ΠΑΣΟΚ

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σημερινή απόφαση του δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου στην υπόθεση Ι. Ντογιάκου δυστυχώς επιβεβαιώνει – για μία ακόμη φορά – με έμφαση και δίχως καμία συστολή την χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την Κυβέρνηση, με πρόθυμο υποκινητή τον Υπουργό κ. Παρασκευόπουλο. Η πορεία προς την πλήρη κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης συνεχίζεται απροκάλυπτα, με ένταση και σκοπιμότητα την πλήρη άλωσή της.

Το κύρος της δικαστικής λειτουργίας έχει πληγεί για ακόμα μία φορά, με μεθοδεύσεις παρασκηνίου και  ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση μεταξύ της ιεραρχίας της Δικαιοσύνης και ανώτερων Δικαστικών. Αυτές οι εξελίξεις τελούν σε πλήρη αρμονία με την απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία που, λίγες εβδομάδες πριν από τις αρχιεραισίες για την ανάδειξη των διοικήσεων των δικαστηρίων, μετέβαλε αυταρχικά το ισχύον πλαίσιο, αλλοιώνοντας το δικαστικό αυτοδιοίκητο.

Τα πρόσφατα, πολύ σοβαρά γεγονότα στους κόλπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προσβάλλουν βάναυσα τον θεσμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω απαξίωσή του στα μάτια των πολιτών και της Κοινωνίας.

Οι υπόγειες, σκοτεινές διαδρομές μεταξύ της Κυβέρνησης και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης αποκαλύπτουν προσωπική και κομματική ιδιοτέλεια. Όλα πλέον είναι φανερά και κανείς δεν δικαιούται να έχει άλλες «αυταπάτες»… Η  απαξίωση της Δικαιοσύνης βλάπτει τη Δημοκρατία και αποδεικνύει τον καθεστωτισμό μιας Κυβέρνησης πανικόβλητης, σε ηθική και πολιτική κατάρρευση».

Διαβάστε ακόμα: Σεισμός αρκετών Ρίχτερ στην Δικαιοσύνη με την τιμωρία Ντογιάκου

Σχόλια