Επαφές της Ρ. Δούρου στη Ρώμη για το προσφυγικό

Επαφές της Ρ. Δούρου στη Ρώμη για το προσφυγικό

Η ανάδειξη και η σημασία του ρόλου της περιφερειακής και ευρύτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι ο στόχος των συνανήσεων που ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, 18 Απριλίου, στη Ρώμη, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους της των Περιφερειών του Λάτσιο και της Σικελίας, ενώ πρόκειται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Διάσκεψης Ιταλικών Περιφερειών καθώς και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Ντομένικο Μαντσιόνε.

Η Ιταλία αναμένεται να δεχθεί εκ νέου αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από τα βόρεια σύνορα της Αφρικής, ειδικότερα από τη Λιβύη, λόγω του κλεισίματος της Βαλκανικής Οδού σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο αυτήν την εποχή. Ήδη, η Βιένη έχει εκπέμψει μηνύματα ότι πρόκειται να αυστηροποιήσει τους ελέγχους της στα σύνορα με την Ιταλία, ειδικότερα στο πέρασμα Μπρέννερ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρώμης, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει παραβίαση της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ο άξονας της επίσκεψης της περιφερειάρχη Αττικής, στη Ρώμη, η οποία έρχεται μία εβδομάδα μετά από τη συνάντησή της, στην έδρα της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με ίδια ατζέντα, εντάσσεται σε έναν τριπλό άξονα: Επικοινωνία, ενημέρωση και συντονισμός των παρεμβάσεων. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η περιφερειακή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, δηλαδή, οι περιφέρειες είναι σε θέση να συμβάλλουν στην εκπόνηση και την εφαρμογή μίας μακρόπνοης μεταναστευτικής-προσφυγικής πολιτικής.Σχόλια