Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου – Θύελλα αντιδράσεων

Επανακατατέθηκε η τροπολογία για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου – Θύελλα αντιδράσεων

Επανακατατέθηκε σήμερα η τροπολογία Μουζάλα για την υπηρεσία Ασύλου στον αναπτυξιακό νόμο Σταθάκη, που χθες αποσύρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Η τροπολογία συστήνει, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, τις Επιτροπές Προσφυγών που θα εξετάσουν άμεσα τις αιτήσεις των προσφύγων. Στις Επιτροπές θα συμμετέχουν δύο δικαστικοί από τα τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια και ένας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και αν δε δύναται θα διορίζεται από τον υπουργό.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Μουζάλας απέσυρε μία παράγραφο που αφορούσε τις δημόσιες συμβάσεις.

Μετά την επανακατάθεση της τροπολογίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν εκ νέου την κυβέρνηση για απαράδεκτες νομοθετικές πρακτικές, απαιτώντας την απόσυρσή της, ή έστω την διεξοδική συζήτησή της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, από την πλευρά του αναγνωρίζει ως θεμιτές της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη χθεσινή τροπολογία και επισημαίνει ότι η σημερινή τροπολογία αφορά μόνο τις επιτροπές προσφύγων για το άσυλο κι είναι ζήτημα κατεπείγον για να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

«Κύριε υπουργέ υιοθετείτε την τροπολογία;» ρώτησε πάντως τον Γιώργο Σταθάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. «Αν την υιοθετείτε, τίθεται θέμα προσβολής του κοινοβουλίου… Ήρθε χθες βράδυ και ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις και την επαναφέρει πάλι σήμερα θεωρώντας ότι κανείς δεν θα το παρατηρήσει» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια η τροπολογία έχει δύο προβληματικές διατάξεις. Επιτρέπει δυνατότητα διενέργειας δημοσίων συμβάσεων κατ’ εξαίρεση κείμενων διατάξεων κι επίσης τη λειτουργία κυλικείων με τον ίδιο τρόπο.

«Για το Θεό. Υπάρχουν όρια… νομίζει ο κ. Μουζάλας ότι με το ύφος της συνεχούς δυστυχίας μπορεί να περνάει τέτοια πράγματα όντας απών;» διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Επί της τροπολογίας με τη χθεσινή της όψη εμείς επιφυλαχθήκαμε παρότι ήταν προκλητική γιατί ήταν σημαντικό το θέμα προσφυγικού … τώρα έρχεται ένα πολύ σοβαρό κείμενο. Τι είναι αυτό; Να προβλέψετε κάτι ειδικό γι’ αυτό» δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε από το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη πρακτική.

«Δεν έχει σημασία αν θα έρθει ο υπουργός. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία. Είναι άσχετη η τροπολογία. Πρέπει να αποσυρθεί για εμάς. Δεν μπορεί να έρχεται λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση, ας έρθει με την κανονική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο αναπτυξιακός νόμος που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο από την επιστροφή στον κρατικισμό και τη γραφειοκρατία, δήλωσε νωρίτερα στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για πομφόλυγα και άδειο πουκάμισο.

Δείτε ολόκληρη την τροπολογία ΕΔΩ.

 

 Σχόλια