Επάρκεια σε τρόφιμα & καύσιμα – Δεν παρατηρούνται ανατιμήσεις ή υπερτιμολογήσεις στην αγορά

Επάρκεια σε τρόφιμα & καύσιμα – Δεν παρατηρούνται ανατιμήσεις ή υπερτιμολογήσεις στην αγορά

Ότι υπάρχει επάρκεια σε τρόφιμα και καύσιμα, ενώ δεν παρατηρούνται ανατιμήσεις ή υπερτιμολογήσεις στην αγορά σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς σήμερα.

Ακόμα, προσθέτει ότι οι τιμοληψίες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες σε όλη την επικράτεια, ενώ στην κατεύθυνση αυτή, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παπαδεράκης, επικοινώνησε με όλους τους περιφερειάρχες και ζήτησε τη συμβολή τους στη διεύρυνση της δράσης των εποπτικών υπηρεσιών των περιφερειών.

Αναλυτικότερα, η ΓΓ ενημερώνει ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες τιμοληψίες σε πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, πραγματοποιήθηκαν σήμερα αυξημένοι έλεγχοι και τιμοληψίες και, μέχρι στιγμής, υπάρχει εικόνα για τις περιοχές: Δήμος Θεσσαλονίκης, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Λήμνος, Ιωάννινα, Γρεβενά, Χανιά και Σαντορίνη.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδεράκης επικοινώνησε με τους φορείς και τις επιχειρήσεις των κλάδων τροφίμων και καυσίμων και έλαβε από όλους τις διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας και οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Για το θέμα του εφοδιασμού, τα μεμονωμένα και μικρής έκτασης προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οφείλονται στα δίκτυα διανομής και θα εξομαλυνθούν.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς και Αλιείας και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης λειτουργούν κανονικά, χωρίς προβλήματα εφοδιασμού, ενώ οι τιμές στα οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν ελαφριά πτώση, όπως διαπιστώθηκε και από τιμοληψίες στις λαϊκές αγορές.
Γενικά, παρατηρείται ομαλοποίηση της ζήτησης σε καύσιμα και τρόφιμα, μετά και την αυξημένη ζήτηση των προηγούμενων ημερών, με τάση επαναφοράς σε φυσιολογικά επίπεδα ζήτησης.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με βάση και τις καταγγελίες καταναλωτών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας:

– Παρατηρούνται προβλήματα, κυρίως, σε ιδιόκτητα πρατήρια βενζίνης που δε διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (web-banking) και, συνεπώς, αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφοδιασμό μόνο με μετρητά, όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

– Έχουν καταγγελθεί περιορισμένα προβλήματα σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, τα οποία, όπως αναφέρουν οι εταιρείες, δεν οφείλονται στις ίδιες, αλλά σε προσωρινές τεχνικές αδυναμίες των συστημάτων των τραπεζών.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή υπενθυμίζει ότι οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση του καταναλωτή με την Τράπεζα.

«Συστήνουμε στις επιχειρήσεις να δέχονται ανεπιφύλακτα πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων επιχειρήσεων που δε διαθέτουν web-banking. Επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταθέσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μετρητά, προκειμένου να προβούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές, μπορούν να απευθυνθούν τηλεφωνικά στο τραπεζικό κατάστημα με το οποίο συνεργάζονται ή εναλλακτικά στους κεντρικούς τηλεφωνικούς αριθμούς των εμπορικών τραπεζών για περισσότερες πληροφορίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα προς το εξωτερικό (πχ για κάλυψη εξόδων υγείας, για πραγματοποίηση εισαγωγών, προς φοιτητές), θα πρέπει να απευθύνουν, μέσω της τράπεζας που συνεργάζονται, αίτημα προς την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το κατάστημα που συνεργάζονται ή με τους κεντρικούς αριθμούς των τραπεζών.Σχόλια