Έπεσε η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία

Έπεσε η κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία

Η πορτογαλική Αριστερά απέρριψε σήμερα το πρόγραμμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πέδρο Πάσους Κοέλιο, καταψηφίζοντάς το στο κοινοβούλιο, προκαλώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης και ανοίγοντας το δρόμο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Σοσιαλιστές.

Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς η κυβέρνηση του Κοέλιο, που κέρδισε τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία εδρών στη Βουλή, κρεμόταν από μία κλωστή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με την υποστήριξη του Αριστερού Μπλοκ, και το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζονταν να πάρουν τη θέση της.

Σύμφωνα με το Reuters, οι 123 βουλευτές των τριών κομμάτων της αριστεράς καταψήφισαν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τώρα, το μέλλον της κυβέρνησης βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Καβάκο Σίλβα.

Με βάση το πορτογαλικό σύνταγμα, ο Καβάκο Σίλβα έχει την επιλογή να χρίσει πρωθυπουργό τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα, να αναζητήσει έναν άλλο υποψήφιο, ή να καλέσει τον Κοέλιο να συνεχίσει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι να διενεργηθούν νέες εκλογές τον Απρίλιο.Σχόλια