Επί τάπητος το ασφαλιστικό στη συνάντηση Τσίπρα με Κατρούγκαλο & στελέχη της ΟΚΕ

Επί τάπητος το ασφαλιστικό στη συνάντηση Τσίπρα με Κατρούγκαλο & στελέχη της ΟΚΕ

Με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, συναντάται ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τη στιγμή που οι Θεσμοί φαίνεται ότι απορρίπτουν την κεντρική ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα, ενώ οι αγρότες προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους εάν δε συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου τους έως τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αθήνας, η αύξηση των εισφορών θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 500 εκατ. ευρώ, και τυχόν απόρριψή της από τους Θεσμούς εγείρει κίνδυνο μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ φέτος.

Σημειώνεται ότι αν και η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων για τους σημερινούς δικαιούχους, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, απέφυγε εχθές να διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα μπορεί να εγγυηθεί αυτή την κατάληξη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης στα υψηλότερα στρώματα συντάξεων.

Στη διαπραγμάτευση έχει επίσης τεθεί το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπου η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει αύξηση του ανώτατου συντελεστή κατά οκτώ μονάδες, στο 50%. Το εισοδηματικό όριο για υπαγωγή στο ανώτατο κλιμάκιο δεν είναι γνωστό, όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα είναι υψηλότερο από τις 42.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Οι επαφές μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των θεσμών συνεχίζονται σήμερα. Στην ατζέντα βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια, που συζητήθηκαν και στις επαφές της Τρίτης, με την κυβέρνηση να εξετάζει παράταση του μορατόριουμ στην δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και δανείων μικρών επιχειρήσεων σε funds.Σχόλια