Επιδότηση στα νοικοκυριά από το πρόγραμμα αναβάθμισης ενέργειας των κατοικιών

195 0

Με ορισμένες αλλαγές προετοιμάζεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’Οίκον» που παρέχει επιδότηση , αλλά και χαμηλότοκο δανεισμό σε 40.000 νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος που προκηρύσσεται το φθινόπωρο, ανέρχεται σε συνολικά 420 εκατ. ευρώ και αφορά παρεμβάσεις στο κέλυφος του κτηρίου ή στην τοποθέτηση ή αλλαγή ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι αλλαγές αφορούν: την αύξηση των επιλέξιμων δαπανών από 15.000 σε 25.000 ευρώ, αλλά και τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, τα οποία είναι: το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα, όπως ίσχυε πριν,ενώ προστίθεται η παράμετρος των προστατευόμενων μελών. Όσο περισσότερα είναι, τόσο θα ανεβαίνει ο προϋπολογισμός. Άρα, η επιδότηση θα γίνει κλιμακωτά, με βάση την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

Ακόμα μια σημαντική αλλαγή είναι η δυνατότητα που θα παρέχεται πλέον στον ιδιοκτήτη να χρησιμοποιεί ίδια κεφάλαια για να συμπληρώσει το ύψος των απαιτούμενων, ώστε να είναι χαμηλότερος ο δανεισμός.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος προέρχεται από 292 εκατ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων και άλλα 130 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από τις τράπεζες.Join the Conversation