Επιφυλακτική η Τουρκία στο σχέδιο της ΕΕ για τους πρόσφυγες στα εδάφη της

Επιφυλακτική η Τουρκία στο σχέδιο της ΕΕ για τους πρόσφυγες στα εδάφη της

Δεκτή με επιφυλάξεις φαίνεται πως κάνει η Τουρκία την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τη βοηθήσει στην υποδοχή περισσότερων των δύο εκατ. Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της, καταγγέλλοντας την έλλειψη οικονομικών πόρων και την καθυστερημένη βοήθεια από πλευράς Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «ένα σχέδιο δράσης» που έχει στόχο να περιορίσει την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Άγκυρα να συγκρατεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της, δημιουργώντας κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο, σε «αντάλλαγμα» για την παροχή οικονομικής βοήθειας 1,1 δισ. ευρώ. Η ΕΕ ζήτησε επίσης οι Τούρκοι να ενισχύσουν τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορά τους, απ’ όπου οι περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση, δέχτηκε – όπως ήταν αναμενόμενο -, με σκεπτικισμό τα αιτήματα των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του,
«Η ΕΕ δέχεται πιέσεις, όχι εμείς. Όμως εδώ και τέσσερα χρόνια κάνουμε ήδη όσα αναφέρονται στο σχέδιο». «Ο οικονομικός φάκελος που προβλέπεται σε αυτό το σχέδιο θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία επίσημη εκτίμηση, σχεδόν 2,5 εκατ. άνθρωποι -2,2 εκατομμύρια Σύροι και 300.000 Ιρακινοί- έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ για την υποδοχή τους.

«Δεν τους εγκαταλείψαμε να πεθάνουν. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η Τουρκία ανέλαβε μόνη της αυτό το βάρος», υπογράμμισε ο Ερντογάν έπειτα από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει υιοθετηθεί επισήμως το ευρωπαϊκό σχέδιο και πρόσθεσε ότι η χώρα του και η ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν «μια ομάδα εργασίας» για να το εξετάσει.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται στην Άγκυρα πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να συζητήσουν τις προτάσεις της ΕΕ.Σχόλια