Επίκαιρες ερωτήσεις Κ.Χρυσόγονου, Ν.Ανδρουλάκη για τα 10.000 χαμένα προσφυγόπουλα

Επίκαιρες ερωτήσεις Κ.Χρυσόγονου, Ν.Ανδρουλάκη για τα 10.000 χαμένα προσφυγόπουλα

Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαφάνιση χιλιάδων ανήλικων προσφύγων μετά την είσοδό τους στην Ευρώπη κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από την αρμόδια υπηρεσία της EUROPOL, βάσει των οποίων αγνοούνται περισσότεροι από 10000 ανήλικοι πρόσφυγες.

Ο κ. Χρυσόγονος ζήτησε να μάθει τα σχέδια της Επιτροπής για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων παιδιών.

Ο κίνδυνος εκμετάλλευσης και εμπορίας τους από κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος είναι μεγάλος, ενώ ακόμα και τα παιδιά που καταφέρνουν να ξεφύγουν, βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανάγκη επιβίωσης.

Ο κ. Ανδρουλάκης απεύθυνε ερώτηση στην Επιτροπή, αφενός για το αν συμφωνεί με την εκτίμηση του Brian Donald, της Europol, αφετέρου για το αν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τον εντοπισμό και την αποτελεσματική προστασία των εξαφανισμένων ανηλίκων προσφύγων, Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις ο συνολικός αριθμός μη συνοδευόμενων ανηλίκων που διήλθαν των Ευρωπαϊκών συνόρων το 2015 υπολογίζεται σε 26.000, ενώ η Europol εκτιμά τους ανήλικους πρόσφυγες συνολικά σε 270.000.Σχόλια