Επίκαιρη ερώτηση Γ. Κεφαλογιάννη για τη μετάβαση Τσίπρα στο Ιράν: Ο πρωθυπουργός υποχώρησε «σε παράλογη τουρκική απαίτηση»

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Κεφαλογιάννη για τη μετάβαση Τσίπρα στο Ιράν: Ο πρωθυπουργός υποχώρησε «σε παράλογη τουρκική απαίτηση»

Στο θέμα της μετάβασης του κ. Τσίπρα στο Ιράν, και συγκεκριμένα στη διαδρομή που ακολούθησε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετά από… «οδηγίες» της τουρκικής πλευράς, αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

Όπως σημειώνει ο κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του, «η δημόσια παραδοχή της κυβέρνησης σχετικά με την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε για τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στο Ιράν, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα».

«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, μετά την τουρκική άρνηση την οποία επιμελώς αποσιωπήσατε, καταρτίστηκε νέο σχέδιο πτήσης στο οποίο δεν περιλαμβανόταν πλέον ο ανεφοδιασμός στη Ρόδο, εμφανιζόμενος να αποδέχεστε ότι κακώς περιελήφθη στον αρχικό σχεδιασμό», προσθέτει

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει ότι οι πράξεις αυτές:

– συμβάλλουν στη δημιουργία εντυπώσεων ακόμη και για τη δυνατότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να ανεφοδιάζει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ελληνικό έδαφος,

– αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά έναν διπλωματικό ερασιτεχνισμό ακόμη και στην κατάρτιση ενός απλού σχεδίου πτήσης.

Στη συνέχεια ο κ. Κεφαλογιάννης ρωτά τον πρωθυπουργό:

– Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο πτήσης και ποιος το εισηγήθηκε;

– Όποιος εισηγήθηκε το τελικό σχέδιο πτήσης γιατί δεν περιέλαβε και τον ανεφοδιασμό στην Ρόδο;

– Σε ποιες διπλωματικές ενέργειες προβήκατε και πότε, προκειμένου οι απαιτήσεις αυτές να μην επαναληφθούν.

«Τα εθνικά ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, ώστε η διαχείριση τους να εξαντλείται από την Κυβέρνηση μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο. Ελπίζουμε όταν ο κ. Τσίπρας προσέλθει στη Βουλή, να είναι πιο σαφής και συγκεκριμένος», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης και κάνει λόγο για «ανεπαρκέστατη και αμήχανη» απάντηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο κ. Κεφαλογιάννης είχε κάνει λόγο για υποχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «σε παράνομη και παράλογη τουρκική απαίτηση», καταλογίζοντάς του ότι άλλαξε το αρχικό σχέδιο πτήσης και ότι απέκρυψε το γεγονός.

«Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας γεμίζουν με εντονότατη ανησυχία. Εάν πράγματι ισχύουν, αποδεικνύουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι ανίκανοι να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Είναι εντυπωσιακή η αποσιώπηση και απόκρυψη της τουρκικής αυτής αυθαίρετης και προκλητικής συμπεριφοράς, επί θέματος που άπτεται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ζητούμε άμεση, επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
«Καλό θα ήταν, η απεγνωσμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει αντιπολίτευση, να μην οδηγείται σε ανεύθυνα παιχνίδια, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας», είχε απαντήσει το βράδυ της Δευτέρας το Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού την στην ανακοίνωση του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τις αναγκαίες ενέργειες, και χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού και επικίνδυνες μεγαλοστομίες στα ΜΜΕ».

«Η Ελλάδα, δια της διπλωματικής οδού διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, σχετικά με την μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στο Ιράν. Στο σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας υπογραμμίστηκε ότι αυτές οι αμφισβητήσεις είναι απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών συνθηκών», επεσήμανε η απάντηση της κυβέρνησης αναφέροντας στη συνέχεια, ότι «παράλληλα κατέστη σαφές στην Τουρκία, ότι δεν επρόκειτο να υποβληθεί νέο σχέδιο πτήσης, που να μην περιλαμβάνει την Ρόδο. Αντ’ αυτού, και προκειμένου να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στου Ιράν, επελέγη νέο σχέδιο πτήσης, που παρέκαμπτε τελείως την Τουρκία. Το νέο σχέδιο πτήσης μπορούσε να εκτελεστεί μόνο με ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο».

«Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ζητά ενημέρωση για τα θέματα αυτά, πριν εκδώσει ανακοινώσεις, βασισμένες σε τίτλους ιστοσελίδων», κατέληξε η κυβερνητική απάντηση.Σχόλια