Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ – Επιφυλάξεις για την επίσπευση της συμφωνίας διατηρεί η γερμανική πλευρά

Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ – Επιφυλάξεις για την επίσπευση της συμφωνίας διατηρεί η γερμανική πλευρά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε νωρίτερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Πληροφορίες αναφέρουν σχετικά, ότι η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε και πάλι επιφυλακτική, δηλώνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό πως δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ επανέφερε και την πρόταση του Βερολίνου για «συμφωνία – γέφυρα».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο πως υπάρχει ήδη συμφωνία με τους Θεσμούς, και πως δεν μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν αναφορικά με τη στάση της κ. Μέρκελ, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμένει στην σκληρή γραμμή και ότι εκείνη προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση, από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζεται ήδη η ψηφοφορία της συμφωνίας την Πέμπτη από την ολομέλεια της Βουλής, με τη συνεδρίαση του Eurogroup να έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας είπε πως η επίσπευση της συμφωνίας έγινε για να μπορέσει η Αθήνα να προσπεράσει τις αντιρρήσεις του Βερολίνου, το οποίο επέμενε σε συμφωνία-γέφυρα, και όχι σε μια συνολική συμφωνία.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας στον κ. Θεοδωράκη, κάτι τέτοιο δε θα συνέφερε την Ελλάδα σε καμία περίπτωση.

Τέλος, σε ερώτηση του κ. Θεοδωράκη αναφορικά με τα σχέδια του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, και μάλιστα μέσα στον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως όλα είναι ανοιχτά, και όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.Σχόλια