Επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα: Σημαντική η ελευθερία της έκφρασης & του Τύπου

Επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα: Σημαντική η ελευθερία της έκφρασης & του Τύπου

Στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης, στάθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ενώπιον του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επίσκεψή της στην Άγκυρα, «φορτίζοντας» το ήδη ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Με την απόπειρα πραξικοπήματος, είδαμε πώς ο τουρκικός λαός υπερασπίσθηκε τη δημοκρατία και τους κανόνες της δημοκρατίας στην Τουρκία», δήλωσε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

«Ακριβώς γι’ αυτό, σ’ αυτή την αποφασιστική φάση, είναι σημαντικό η ελευθερία της έκφρασης να τηρείται και σε σχέση με αυτό μιλήσαμε για την ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε, δίπλα στον κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Η αντιπολίτευση είναι μέρος της δημοκρατίας», είπε ακόμη εμφατικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Ο διαχωρισμός των εξουσιών και η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να είναι εγγυημένοι στη συνταγματική αναθεώρηση», κατέληξε, σε μια έμμεση κριτική την οποία έχει ασκήσει και η κεντροαριστερή, κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε με την κ. Μέρκελ για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και ενδεχόμενα αμοιβαία βήματα στη Συρία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη χρήση του όρου «ισλαμιστική τρομοκρατία» από την φιλοξενούμενή του.

«Η έκφραση «ισλαμιστική τρομοκρατία» μας λυπεί βαθιά. Μια τέτοια έκφραση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, δεν είναι δίκαιο. Διότι το Ισλάμ και η τρομοκρατία δεν μπορούν να συνδέονται. Ο όρος αυτός μάς πληγώνει ως μουσουλμάνους», είπε ο κ. Ερντογάν. «Η λέξη Ισλάμ δεν έχει σχέση με την τρομοκρατία, σημαίνει Ειρήνη», πρόσθεσε.

Απαντώντας, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «άλλο πράγμα το Ισλάμ και άλλο η ισλαμιστική τρομοκρατία», ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία κάνει το παν ώστε τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζουν εκεί να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.Σχόλια