Επίσκεψη Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία

Επίσκεψη Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία

Στο Ριάντ βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, πριν τη Σύνοδο των χωρών του Κόλπου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ, έφτασε στη Σαουδική Αραβία, επισκέπτεται για τέταρτη και πιθανότατα τελευταία φορά στην προερδική του θητεία, τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως – Σαουδική Αραβία, προκειμένου να διαβεβαιώσει τόσο τη συγκεκριμένη χώρα όσο και τους υπόλοιπους συμμάχους στην περιοχή ότι η Ουάσινγκτον μεριμνά για την ασφάλειά τους. Επίσης, θα αναζητήσει τρόπους για την υποχώρηση των σεκταριστικών εντάσεων στην περιοχή.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Ομπάμα σημειώνεται σε μια περίοδο όπου οι περιφερειακές εντάσεις αυξάνονται σημαντικά, ενώ φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών του Κόλπου σχετικά με την αντιμετώπιση του Ιράν. Ως εκ τούτου έχει προκληθεί μια «ψύχρανση» στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Ριάντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος, μολονότι χαρακτηρίζει το ρόλο της Τεχεράνης στην περιοχή ως αποσταθεροποιητικό, ελπίζει ότι Σαουδική Αραβία και Ιράν θα προχωρήσουν σε μια «ψυχρή ειρήνη», σύμφωνα με το Reuters, στην οποία αντιπαλότητα τους δεν θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Πριν τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με το βασιλιά Σαλμάν, είχαν προηγηθεί συνομιλίες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ με τους ομολόγους του από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου σχετικά με την εξεύρεση λύσεων για την καταπολέμηση του «ισλαμικού κράτους», και τον περιορισμό της ιρανικής επιρροής στην περιοχή.

 

 

 Σχόλια