Επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα

Επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα

Πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων αναμένεται να συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην επίσκεψή του στη χώρα μας, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαϊου. Το ταξίδι αυτό αποτελεί το πρώτο επίσημο που πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος εδώ και έξι μήνες σε χώρα της Ε.Ε. -και το μόνο προγραμματισμένο για τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το ταξίδι σηματοδοτεί μία προσπάθεια σύσφιξης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων σε μία λεπτή περίοδο στις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη, τόσο εξ αιτίας της Ουκρανίας όσο και του συριακού ζητήματος. Στη ρωσική αποστολή συμμετέχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών εταιρειών, όπως ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom, επιτελικοί αξιωματούχοι του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, επικεφαλής εταιρειών ηλεκτρισμού, αλλά και επιχειρηματίες από άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός, η γεωργία κ.λπ.

Τι φέρνει μαζί του ο Ρώσος πρόεδρος

Η ενέργεια είναι από τους προνομιακούς τομείς για τους οποίους η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να ανακοινώσει μεγαλόπνοα σχέδια συνεργασίας, μεταξύ των οποίων ένας νέος αγωγός αερίου, η πρόθεση της Rosneft για συνεργασία με τα ΕΛΠΕ αλλά και της Gazprom με τη ΔΕΗ, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ, αναφέρουν έγκυρες πηγές.


Η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά τα εγκαίνια εργασιών του διεθνούς αγωγού αερίου ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), ενός ανταγωνιστικού για τους Ρώσους έργου. 
Η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά τα εγκαίνια εργασιών του διεθνούς αγωγού αερίου ΤΑΡ (Transadriatic Pipeline), ενός ανταγωνιστικού για τους Ρώσους έργου, που στηρίζουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, καθώς μεταφέρει στην Ευρώπη αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών πάντως, τις οποίες επικαλείται ο έγκυρος ιστότοπος Euractiv, υποβαθμίζουν την επίσκεψη, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να αναμένονται πολλά πράγματα στην Ενέργεια.Σχόλια