Επίσκεψη Σούλτς: Ναι μεν, αλλα…

Επίσκεψη Σούλτς: Ναι μεν, αλλα…

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μάρτιν Σούλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο ανδρών, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι θα ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο, αλλά εγώ σήμερα διαπίστωσα το αντίθετο…».

«Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που ήταν ανέκαθεν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου δύο ώρες, με τον κ. Σουλτς να ευχαριστεί τον Αλέξη Τσίπρα «για την τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος ξένος προσκεκλημένος σας» και να σημειώνει μετά την ολοκλήρωσή της ότι: «Επί δυο ώρες είχαμε μια εξαντλητική συζήτηση όπου φάνηκαν οι δεσμοί που έχει η Ελλάδα με την ΕΕ. Κατά την διάρκεια της θητείας μου σπάνια έχω νιώσει να έχω συζητήσει τόσο ειλικρινά και επί της ουσίας». Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία.

«Υπάρχει βέβαια αυτό το διπλωματικό… «εποικοδομητικά» που λέμε συνήθως όταν διαφωνούμε αλλά αυτή τη φορά μπορώ να πω πως ο διάλογος ήταν ειλικρινής και εποικοδομητικός! Συμφωνήσαμε σε πολλά. Υπάρχουν αρκετά που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «Θα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις αλλά μπορούμε να στηριχτούμε στο ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία».

tsip2

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τις επόμενες κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Σουλτς σχολίασε: «Λέγονται πολλά ως προς το τι θα κάνει ο Τσίπρας. Εγώ κατάλαβα ότι θα δώσει αγώνα κατά της αδικίας και κατά της φοροδιαφυγής. Οι φτωχοί πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης. Οι πλούσιοι πήραν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και είμαστε αποφασισμένοι να το πατάξουμε».

Ακόμα υπογράμμισε ότι, αν και υπάρχει φόβος στην Ευρώπη ότι ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος του το δρόμο, «αυτό δεν ισχύει, και αυτό είναι ένα ικανοποιητικό μήνυμα», συμπληρώνοντας σχετικά πως: «Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της κουβέντας μας ήταν θέματα με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτά, όμως, δεν τα αντιμετωπίζετε με μονομερής αποφάσεις αλλά μαζί με τους εταίρους σας».

«Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει σε ευρωπαϊκή πορεία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια χώρα που χάρισε πολλά στη πορεία των αιώνων στην Ευρώπη. Όχι μόνο στα αρχαία χρόνια αλλά και τώρα. Ο αγώνας των Ελλήνων για τη δημοκρατία έχει αναδείξει πολλούς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στο δικό σας κόμμα κάποιοι άλλοι στο δικό μου», ολοκλήρωσε ο κ. Σουλτς.

tsipras soults 1

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε χαρακτήρισε τη συζήτησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι η συνομιλία αυτή «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας εμπιστοσύνης».

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε. Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση».Σχόλια