Επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής – Επιμένει η Κωνσταντοπούλου για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα στη Βουλή

Επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής – Επιμένει η Κωνσταντοπούλου για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα στη Βουλή

Επεισοδιακή ήταν για άλλη μία φορά η συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής, με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να εξαπολύει νέα επίθεση κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τη δήλωση του δεύτερου ότι δεν μπορεί να προσέλθει στην Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, λόγω των δραματικών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Όπως είναι γνωστό, ο κ. Στουρνάρας, με επιστολή του διεμήνυσε στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του αυτή την εβδομάδα θα μπορέσει να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής μετά τις 6 Ιουλίου.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει η έκθεση κατά τον προσήκοντα τρόπο. Δεν έχει επικοινωνήσει ο κ. Στουρνάρας για να υποβάλει την έκθεση. Μόνο την έστειλε με προκλητικό τρόπο, με usb και με κλητήρα. Το αντίγραφο δεν εστάλη και ο Στουρνάρας αρνείται να προσέλθει στην επιτροπή», είπε σχετικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας είχε κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών για τη Siemens και «επικαλούμενος την ιδιότητα του διοικητή και το φόρτο δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσέλθει στην Επιτροπή», θυμίζοντας με νόημα ότι η εν λόγω επιτροπή «έχει την εξουσία και για βίαιη προσαγωγή».

Τόνισε μάλιστα ότι η επιτροπή για τις ΔΕΚΟ δεν έχει δικαιοδοσία για βίαιη προσαγωγή, αλλά η επιτροπή της Siemens δίνει αυτή τη δυνατότητα.

«Ο κ. Στουρνάρας στην πραγματικότητα με τη στάση του υλοποίησε την άποψη της μειοψηφίας. Και καταστρατήγησε την άποψη της πλειοψηφίας», είπε ακόμα η κ. Κωνσταντοπούλου και υποστήριξε ότι «η σημερινή άρνηση είναι ακόμα χειρότερη, γιατί του ζητάμε να τον εξετάσουμε».

«Το μόνο που όφειλε να κάνει ήταν να είναι στην διάθεση της επιτροπής σήμερα και μάλιστα όχι να περιμένει να τον καλέσουμε, αλλά να έρθει μόνος του. Αντ’ αυτού, αρνείται να έρθει. Είναι στάση που σημαίνει παραβίαση των καθηκόντων του στη σημερινή του ιδιότητα», συμπλήρωσε, ενώ έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει ως «ύποπτη» τη στάση του διοικητή της ΤτΕ, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αναπληρωθεί από τους υποδιοικητές στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

«Ευθέως σας λέω ότι θεωρώ προκλητική τη στάση του. Και προκλητικό ότι δεν έχει έρθει στη Βουλή μέχρι σήμερα. Και ιδιαιτέρως προβληματικό ότι έχει επιχειρήσει παρέμβαση υπονομευτική και όχι υποστηρικτική για την κυβέρνηση» ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Βουλής. «Προτείνω να ερευνηθεί αμέσως το κώλυμα Στουρνάρα για σήμερα και για την άλλη εβδομάδα και να κληθεί χωρίς άλλη αναβολή», κατέληξε.

Το ξέσπασμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά του κ. Στουρνάρα ακολούθησε ειρωνικό σχόλιο του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος είπε: «Εγώ μαζί σας, κυρία πρόεδρε. Χειροπόδαρα να έρθει ο Στουρνάρας και ο φρούραρχος από πίσω να τον μαστιγώνει… Είναι δυνατόν να τολμήσει να αμφισβητήσει και να προσβάλει εσάς, την πρόεδρο της Βουλής;».

Αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με την κ. Κωνσταντοπούλου διαφώνησαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης, Μπαλάφας, διαφώνησε ευθέως με τη στάση της Προέδρου της Βουλής, λέγοντας: «Δηλώνω την απορία μου για το επείγον της εξέτασης Στουρνάρα από την Επιτροπή».

Στην ίδια λογική και ο Γεράσιμος Μπαλαούρας, ο οποίος δήλωσε: «Θα πρέπει να τον καλέσουμε στις ημερομηνίες που λέει αυτός, αφού δεν μπορεί» είπε.

Αποχώρησε ο Γρηγοράκος

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος, αντέδρασε έντονα: «Δεν θα καταντήσεις τη Βουλή οιονεί δικαστήριο και προσωπικό φέουδο», είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής.

«Σας ανακαλώ στην τάξη για τις φράσεις που είπατε», είπε η πρόεδρος της Bουλής και τον προειδοποίησε: «Ο κανονισμός έχει κλιμάκωση, προσέξτε».

Όταν ρωτήθηκε τι εννοεί, απάντησε: «Η κλιμάκωση των ποινών είναι να σας αποβάλω. Οπότε καλύτερα που αποχωρείτε» είπε την ώρα που αποχωρούσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Nικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ είπε προς την πρόεδρο της Βουλής: «Με αυτά που κάνετε με αναγκάζετε να υποστηρίξω τον Στουρνάρα, που εξαιτίας του διαγράφηκα από τη ΝΔ. Δεν το πίστευα ότι θα υπήρχε άνθρωπος που θα με ανάγκαζε να το πράξω. Είναι αδιανόητο από τη στιγμή που έχει επαφή με τον Ντράγκι και τον χρειαζόμαστε σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, να τον διαπομπεύουμε».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι: «Σήμερα με την επιστολή του δηλώνει σαφώς γιατί δεν μπορεί. Να τον καλέσουμε τις μέρες που μπορεί».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρήκε υποστήριξη στο πρόσωπο του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου: «Να μη μας αναγκάσει να τον φέρουμε βιαίως. Μεταφέρω απόφαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ να φέρουμε τον κ. Στουρνάρα ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ακόμα και βιαίως», είπε ο κ. Νικολόπουλος. Μάλιστα, συνέδεσε την αποχή Στουρνάρα με δημοσιεύματα που τον θέλουν να αναλαμβάνει πρωθυπουργός.

Επεισόδιο και με Καραθανασόπουλο

Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε «χοντρό» επεισόδιο και με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι και το ΚΚΕ συμφώνησε να πάει στην Ολομέλεια το πόρισμα για το χρέος με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να απαντάει ότι «Όλα αυτά αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Είστε κοινή συκοφάντρια και ψεύτρα. Λέτε ψέματα και από πάνω γίνεστε και τιμητής του ΚΚΕ».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε «Ελπίζω να έχει καταγραφεί ο τρόπος με τον οποίο χαριεντιζόσταν με τον κ. Μεϊμαράκη και τον κ. Τραγάκη».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος συνέχισε λέγοντας «ελπίζω να έχετε βγάλει την κουκούλα».Σχόλια