Επιστολή 6 κρατών μελών για τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν

Επιστολή 6 κρατών μελών για τη διατήρηση των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν

Την επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβληθεί από ορισμένες χώρες μέσα στη Ζώνη Σένγκεν ζητούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και το Βέλγιο, με επιστολή που έστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι έκτακτοι έλεγχοι, που επιβλήθηκαν λόγω των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών αλλά και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, αναμένεται να εκπνεύσουν στις 12 Μαΐου, όμως η Επιτροπή μπορεί να επιτρέψει την παράτασή τους για έως και δύο χρόνια.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί το ντόμινο κλεισίματος συνόρων που επικρατεί στη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, και έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό περισσότερων από 50.000 προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό έδαφος.

Αξιωματούχος της Κομισιόν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι Βρυξέλλες κλίνουν προς το να δεχτούν το αίτημα των έξι χωρών, δίνοντας «πράσινο φως» για επέκταση των έκτακτων ελέγχων για έξι μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου.

«Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η κοινή επιστολή κάποιων κρατών-μελών με πρωτοβουλία και του Βερολίνου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, που συνυπογράφει την επιστολή προς την Κομισιόν, τονίζει σε ανακοίνωσή της πως πλέον έχει χάσει πίστη στα μέτρα που έχουν λάβει οι Βρυξέλλες ώστε να φυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια