Επιστολή Νταβούτογλου προς Τσίπρα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν & τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Επιστολή Νταβούτογλου προς Τσίπρα για τον Φετουλάχ Γκιουλέν & τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο τέως ομόλογός του της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό.

Την επιστολή παρέδωσε σήμερα στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, και σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, περιγράφονται οι κινήσεις του κινήματος Γκιούλεν και πώς αποσοβήθηκε το πραξικόπημα, ενώ επισημαίνεται ότι ήταν «ασθενής η στήριξη της Δύσης προς την Τουρκία».

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με αυτή την κίνηση ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση, δια της πλαγιάς οδού, εκμεταλλευόμενος τις διεθνείς επαφές του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μάλιστα, πανομοιότυπη επιστολή φαίνεται ότι έχει σταλεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο Τούρκος πρέσβης εξέφρασε τη δυσφορία της Άγκυρας σχετικά με τη στάση της Δύσης μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι η Δύση καθυστέρησε να στηρίξει την Τουρκία.

Παράλληλα ο κ. Ουράς, χαρακτήρισε ως άδικες τις επικριτικές δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για εκκαθαρίσεις που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

 

 Σχόλια