Επιστολή στον Γ. Μιχελογιαννάκη από τρεις οργανώσεις για το AIDS: Μην τροφοδοτείτε τα στερεότυπα

Επιστολή στον Γ. Μιχελογιαννάκη από τρεις οργανώσεις για το AIDS: Μην τροφοδοτείτε τα στερεότυπα

Την αντίδραση τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται κατά του AIDS προκαλέσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ισχυρίστηκε ότι ο ιός HIV μεταδίδεται και με το σάλιο.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και η «PRAKSIS», που συνεργάζονται με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ευαισθητοποίηση των κύριων διαμορφωτών πολιτικών και κοινής γνώμης, αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον κ. Μιχελογιαννάκη, καλώντας τον να πάψει να τροφοδοτεί τα στερεότυπα γύρω από AIDS, και τον καλούν και ως γιατρό να αναλογιστεί τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής του στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή των Οργανώσεων:

«Αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή την παρουσία και τις δηλώσεις σας στην εκπομπή του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, όπου με έκπληξη παρακολουθήσαμε να αποδίδετε περίπου σε μεταφυσικούς παράγοντες το ‘’θάρρος’’ ιατρού και μάλιστα λοιμωξιολόγου, να κοινωνήσει από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει ‘’παιδάκια με AIDS’’. Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρό, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, ο χαρακτηρισμός ‘’παιδάκια με AIDS’’ είναι εξίσου ανακριβής. Είναι σκόπιμο να σταθούμε στη συγκεκριμένη αναφορά, καθώς το AIDS αποτελεί το τελικό στάδιο και συνέπεια της HIV λοίμωξης. Χάρη στα νέας γενιάς αντιρετροϊκά φάρμακα μετά το 1996, οι φορείς HIV που λαμβάνουν την αγωγή τους δε φτάνουν στο τελικό στάδιο, εκτός από ειδικές εξαιρέσεις. Ως αποτέλεσμα o ΗΙV αποτελεί πλέον μία χρόνια πάθηση και όχι μία καταληκτική νόσο.

Για τους ανθρώπους που ζουν με HIV, η ορθή και υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με τη νόσο, τους τρόπους μετάδοσης και την πρόληψη είναι η πιο σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό και την εξάλειψη του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύ πληθυσμού, η συμβολή όσων αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι καθοριστική. Ο λόγος αυτός λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα όταν αρθρώνεται με το μανδύα της επιστημονικής κατάρτισης του ιατρού και της εγκυρότητας του βουλευτή.

Στο παραπάνω πλαίσιο, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις αρνητικές συνέπειες της ρητορικής σας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS και να συμβάλλετε στη κατάρριψη των στερεοτύπων που ακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, αντί να τροφοδοτείτε την αναπαραγωγή τους. Είμαστε βέβαιοι, πως θα σας βρούμε σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή».Σχόλια