Επιτέλους σε… λειτουργία η Υπεύθυνη Αρχή για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Επιτέλους σε… λειτουργία η Υπεύθυνη Αρχή για το μεταναστευτικό/προσφυγικό

Ξεκινά από σήμερα και επίσημα η λειτουργία της Υπεύθυνης Αρχής που αντικείμενό της θα έχει το συντονισμό και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, μετά την πιστοποίηση για τη διαχειριστική της επάρκεια.

Η πιστοποίηση ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των πρώτων 30 εκατ. ευρώ για δράσεις σχετικές με το προσφυγικό και μεταναστευτικό, η οποία αναμένεται μέχρι αύριο Τρίτη. Σήμερα η Υπεύθυνη Αρχή ολοκληρώνει το πρώτο στάδιο πιστοποίησής της από την Αρχή Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τη διαχειριστική της επάρκεια (στο δεύτερο και τελευταίο ζητούνται επιμέρους βελτιώσεις) και αμέσως κατατίθεται αίτημα για την εκταμίευση της προκαταβολής.

Σημειώνεται ότι η Υπεύθυνη Αρχή ή Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι η αρχή-ομπρέλα που συντονίζει τις τρεις επιμέρους διαχειριστικές αρχές και απευθύνει τα αιτήματα πληρωμών προς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής της Υπεύθυνης Αρχής, Γιώργος Καρατζόγλου, η Υπεύθυνη Αρχή υπήρχε ήδη ως δομή του προηγούμενου ΕΣΠΑ, αλλά σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, όλες οι Αρχές θα πρέπει να πιστοποιηθούν εκ νέου και να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές, όπου χρειάζεται.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρώτη μέριμνα της Αρχής, μετά την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων, θα είναι «να προκηρύξουμε τη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας που υπάρχουν για να μην επιβαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημιουργία νέων, ώστε να φτάσουμε τις 2.500 θέσεις φιλοξενίας που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση».Σχόλια