Επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ για Γκιουλέν & Κούρδους της Συρίας

Επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ για Γκιουλέν & Κούρδους της Συρίας

Για σκόπιμη καθυστέρηση της διαδικασίας έκδοσης του Τούρκου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, και για εξοπλισμό «τρομοκρατικών οργανώσεων» των Κούρδων της Συρίας, κατηγόρησε ανοιχτά τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντησή του με νεοδιορισθέντες δικαστές και εισαγγελείς, μετά τις εκκαθαρίσεις υποστηρικτών του κ. Γκιουλέν από το δικαστικό σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ως επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης (Φετουλαχική Τρομοκρατική Οργάνωση – FETO) και εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η ίδια κατάσταση ενδέχεται να προκύψει και εδώ στην Τουρκία. Όταν ζητήσετε να εκδώσουμε κάποιον τρομοκράτη, εμείς μπορεί να παραπέμψουμε τον φάκελο στους δικαστές. Όπως δεν αποφασίζετε εσείς, έτσι και εμείς δε θα αποφασίσουμε. Από τώρα και στο εξής θα έχετε τέτοια μεταχείριση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι και να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά», ανέφερε σε σκληρό τόνο ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, ενώ επιτέθηκε και στην υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, για τη θέση της υπέρ του ακόμη πιο συστηματικού εξοπλισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχεί το συριακό παρακλάδι του PKK, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης).

«Θεωρώ το σχόλιό της εντελώς ατυχές και δείγμα πολιτικής απειρίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας για τη Χίλαρι Κλίντον.Σχόλια