Επίθεση Σόιμπλε σε Σουλτς για λαϊκισμό: Κινδυνεύει να θυμίσει τον Τραμπ

Επίθεση Σόιμπλε σε Σουλτς για λαϊκισμό: Κινδυνεύει να θυμίσει τον Τραμπ

Με τον Ντόναλντ Τραμπ σύνδεσε το πρόσωπο του Μάρτιν Σουλτς ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι η χρήση του συνθήματος «Make Europe Great Again» («Ας κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη») από υποστηρικτές του, θα εξομοιώσει τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο καγκελάριο με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κεντροδεξιός υπουργός και ηγετικό στέλεχος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), μιλώντας στο Der Spiegel, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εάν ο κ. Σουλτς επιτρέψει στους υποστηρικτές του τη χρήση ανάλογων συνθημάτων, τότε θα μοιάζει λέξη προς λέξη με τον Τραμπ».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, σε μια εποχή «που ο λαϊκισμός κατακτά λαούς ανά τον πλανήτη, οι πολιτικοί δεν πρέπει να μιλούν με τον τρόπο που το κάνει ο κ. Σουλτς. Εάν θέλει να πολεμήσει τον λαϊκισμό, όπως ισχυρίζεται, πρέπει να λάβει υπ’ όψη του αυτά τα ζητήματα».

Σημειώνεται ότι το επίμαχο σύνθημα, καθώς και το ακρωνύμιο #MEGA χρησιμοποιήθηκαν από μικρή ομάδα υποστηρικτών του κ. Σουλτς στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του σχολίασε και το ζήτημα της «αντισυστημικότητας» της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο άνθρωπος ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δεκαετίες, τελευταία και πρόεδρός του. Εάν αυτό δεν σε κάνει τμήμα του συστήματος, τότε τι σε κάνει;».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επέλεξε να προτείνει τον κ. Σουλτς ως υποψήφιο καγκελάριο, καθώς θεωρεί ότι ο ίδιος, λόγω της μακράς συγκυβέρνησης με την παράταξη της Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είχε σοβαρές πιθανότητες να οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές) έχει συγκυβερνήσει με το SPD μεταξύ του 2005 και του 2009, καθώς και από το 2013 μέχρι σήμερα.

Στην επίθεση του κ. Σόιμπλε απάντησε ο Ραλφ Στέγκνερ, ανώτερο στέλεχος του SPD, ο οποίος συμβούλευσε τον υπουργό Οικονομικών «να λέει λιγότερα πράγματα που να αναδεικνύουν πόσο λίγα πράγματα γνωρίζει για την καθημερινότητα των συμπολιτών του».Σχόλια