Επίτιμος δημότης Σάμου ο Π. Παυλόπουλος

Επίτιμος δημότης Σάμου ο Π. Παυλόπουλος

Την ανάγκη για ενότητα εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στη Σάμο, κατά την τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, στην Πλατεία Πυθαγορείου (παλιό Δημαρχείο). Υπογράμμισε, επίσης, τη δέσμευσή του να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις, θεσμικές και σωματικές, «ώστε η Ελλάδα, στο πλαίσιο του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ιστορικό της ρόλο ως ακραίο όριο και οχυρό της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως διαμορφώθηκαν σταδιακώς από την ανεκτίμητη, πνευματική και θεσμική, κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας και των Προγόνων μας».

«Με ιερή συγκίνηση αλλά και ανυπόκριτη ταπεινότητα δέχομαι τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη Σάμου. Πως, άλλωστε, τα αισθήματά μου θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά όταν έχω πλήρη συναίσθηση ότι σ’ αυτόν τον Τόπο, στην Σάμο, ηχούν ακόμη τα βήματα της Ιστορίας. Κι όχι μόνο της δικής μας ιστορίας, μα της παγκόσμιας ιστορίας καθώς κι εκείνης του πολιτισμού εν γένει» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο και το δημοτικό συμβούλιο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

Ο κ. Παυλόπουλος, με αφορμή την ιστορική μάχη της Μυκάλης, η 191η επέτειος της όποιας εορτάζεται στη Σάμο, επισήμανε ότι «εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουμε χρέος να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ζούμε μόνο με τον πλούτο της κληρονομιάς των προγόνων μας. Οφείλουμε, με κάθε τίμημα και με την ενότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, να προσθέτουμε κάθε φορά σ’ αυτόν τον εθνικό πλούτο τον δικό μας συλλογικό ιστορικό οβολό» και αναφέρθηκε σε πρόσωπα της ιστορίας που έζησαν στο νησί: «θυμίζω πως από την Σάμο ο Πυθαγόρας δίδαξε τη γλώσσα των αριθμών και την αρμονία της μουσικής. Ο Επίκουρος, μαζί με τους συγχρόνους του Έλληνες, έσκαψε βαθιά τα θεμέλια του όλου οικοδομήματος της φιλοσοφίας. Ο Αρίσταρχος άνοιξε τον δρόμο της επιστήμης της αστρονομίας, μεσ’ από την ηλιοκεντρική θεωρία του, που, πολύ αργότερα, ενέπνευσε τον Κοπέρνικο. Και ο Ευπαλίνος απέδειξε πως το Ελληνικό Πνεύμα συνάντησε την τεχνολογία πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι οι σύγχρονοι ερευνητές είχαν αρχικώς υποθέσει».

Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρας στη Σάμο και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.Σχόλια