Επιτροπή «Πόθεν Έσχες»: Στο αρχείο η υπόθεση Σταθάκη

Επιτροπή «Πόθεν Έσχες»: Στο αρχείο η υπόθεση Σταθάκη

Η Επιτροπή Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την υπόθεση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, σχετικά με τις αρχικές παραλήψεις και τα λάθη τους στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που είχε καταθέσει το 2012 για την οικονομική χρήση του 2011.

Ο κ. Σταθάκης κρίθηκε αθώος με ψήφους 6-1, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή, μειοψήφησε μόνο ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης. Αντίθετα, όλοι οι δικαστικοί μέλη της Επιτροπής ψήφισαν η υπόθεση να τεθεί στο αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος είχε τεθεί στο αρχείο το 2011 και ανασύρθηκε λόγω της πρωτοβουλίας του κ. Σταθάκη να προσέλθει και να καταθέσει νέα στοιχεία.

Οι ορκωτοί λογιστές εξέτασαν εξονυχιστικά επί ένα μήνα τα στοιχεία και το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Σταθάκης, ενώ εξετάσθηκε ενδελεχώς η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ορκωτοί λογιστές είχαν διαπιστώσει αποκλίσεις μεταξύ της πρώτης δήλωσης της περιουσιακής του κατάστασης και της δεύτερης τροποποιητικής που υπέβαλε ο ίδιος εθελουσίως.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ που δεν είχε αναγραφεί στην αρχική δήλωση του κ. Σταθάκη υπήρξαν διαφορές και στο θέμα άλλων καταθέσεων αλλά και στις συμμετοχές του υπουργού σε ακίνητα.

«Οι λογαριασμοί για τους οποίους εγκαλούμαι ήταν της μητέρας μου, με συνδικαιούχους τα δύο της παιδιά -εμένα και τον αδελφό μου», είχε αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας πως «Αυτό δηλώθηκε το 2013. Το 2014 είχα αποσυρθεί από τους λογαριασμούς», και σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή παράλειψη σε ό,τι αφορά στα δικά του ακίνητα. «Ορισμένα αγροτικά ακίνητα της συζύγου μου, τα οποία τελούν υπό δικαστική διεκδίκηση και στα οποία η σύζυγός μου δε συμμετέχει σε ποσοστό περισσότερο του 3%, έχουν δηλωθεί κανονικά το 2013 και 2014».

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση Ψυχάρη, η Επιτροπή με επιστολή της στις 17 Μαρτίου του ζήτησε να παραδοθούν εντός 15 ημερών τα παραστατικά που δεν υπάρχουν.

Τέλος για την υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου και των καταθέσεών του σε τράπεζα στο Λονδίνο, η Επιτροπή απευθύνθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, νυν Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως απάντησε ότι δεν έχει αρχείο.

Έτσι η Επιτροπή «Πόθεν Έσχες» θα απευθυνθεί στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», η οποία θα στείλει επιστολή στην αντίστοιχη αγγλική Επιτροπή.Σχόλια