Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο την τουρκική εκδοχή για επανειλημμένες προειδοποιήσεις στο ρωσικό μαχητικό πριν την κατάρριψή του

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο την τουρκική εκδοχή για επανειλημμένες προειδοποιήσεις στο ρωσικό μαχητικό πριν την κατάρριψή του

Επιβεβαιώνει εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ότι ο τουρκικός στρατός είχε προειδοποιήσει 10 φορές τους Ρώσους πιλότους πριν τη κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

Αναλυτικότερα, το Πεντάγωνο ενστερνίζεται την εκδοχή της Τουρκίας περί 10 προειδοποιήσεων προς τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού, πριν την κατάρριψή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν πρόκειται για ανεξάρτητες πληροφορίες των ΗΠΑ, ή αν απλώς υιοθετεί τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν, ερωτώμενος αν πράγματι οι τουρκικές δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει τους πιλότους πριν καταρρίψουν το Su-24, αρκέστηκε να δηλώσει ότι: «Μπορώ να το επιβεβαιώσω, Ναι».

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου μιλώντας αναφορικά με τις περαιτέρω συνθήκες του συμβάντος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη τα δεδομένα, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν οτιδήποτε για την τύχη των δύο πιλότων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εκλαμβάνει ως μη φιλική πράξη την κατάρριψη του Su-24 από τουρκικά F-16, καθώς και ότι εξετάζει ένα πακέτο μέτρων ως αντίδραση σε παρόμοια περιστατικά.

Εντωμεταξύ την ελπίδα η Ρωσία και η Τουρκία να αντιδράσουν «με υπευθυνότητα και σύνεση» ώστε να μην διακυβευθούν οι συνομιλίες της Βιέννης για την Συρία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.Σχόλια