Επιβολή 23% ΦΠΑ από αύριο στην ιδιωτική εκπαίδευση

Επιβολή 23% ΦΠΑ από αύριο στην ιδιωτική εκπαίδευση

Να μαζέψουν τις «πενταροδεκάρες» καλούνται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, καθώς ο ΦΠΑ που αποφασίστηκε να επιβληθεί στην παιδεία δεν είναι εκείνος του 13% , αλλά του 23%.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μόλις πριν μια εβδομάδα ανακοινώθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη και τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη πως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας δεν θα είναι 23% αλλά 13% για τα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 6%  για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, τις σχολές χορού και τα ΙΕΚ, ενώ μηδενικός θα είναι ο ΦΠΑ για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, έλεγαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη Τρίτη ότι στο τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν και τα ισοδύναμα για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού.

Μάλιστα ο κ. Φίλης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έκανε λόγω ευθαρσώς για «πενταροδεκάρες» που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι στέλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά και επέμεινε στην ορθότητα της συλλογιστικής του «χαμηλού» ΦΠΑ 13%. «Όταν κάποιος μπορεί να δώσει 7.000 το χρόνο στριμώχνεται για αλλά 500;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Παιδείας και υποστήριξε ότι ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στην Παιδεία θίγει μόνο τους προνομιούχους.

Επίσης αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως  μέσα στην εβδομάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα φέρεται να έβαλαν «φρένο»  στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή των δύο μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία), αλλά και τότε ο κ. Φίλης δήλωνε άγνοια επί του θέματος.

 

Σχόλια