Έρχεται γενική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Έρχεται γενική αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση της Ελληνικής αστυνομίας προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, και ο Αρχηγός του Σώματος αντιστράτηγος, Κων/νος Τσουβάλας.

Στο πλάνο της αναδιάρθρωσης προβλέπονται, μεταξύ άλλων, κατάργηση και συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών, ενίσχυση των ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) με αστυνομικούς που φεύγουν από την υπηρεσία επισήμων, απορρόφηση των τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών της περιφέρειας κ.ά.

Στόχος των αλλαγών, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας στον σκοπό της, που είναι η δίωξη του εγκλήματος και η δημόσια τάξη, ωστόσο η αναδιάρθρωση αναμένεται να έχει και οικονομικό όφελος, καθώς υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου, με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, επιτυγχάνεται:

– Μείωση 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών.

– Εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποίες θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες βάσει των πραγματικών αναγκών.

– Μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται). Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την αγορά περιπολικών, καύσιμα και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Όπως τόνισε ο κ. Τόσκας, το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο το αργότερα σε 15 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν σταλεί όλες οι διαταγές για την αποδέσμευση συνολικά 700 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων, οι οποίοι θα μετακινηθούν αμέσως στις νέες υπηρεσίες τους, για τη δημιουργία Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε και διαγωνισμός για την αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών με ευρωπαϊκά κονδύλια και την απορρόφηση ενός κονδυλίου 13.000.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας.

Όπως σημείωσε σχετικά ο κ. Τόσκας, τα περισσότερα περιπολικά έχουν κάνει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα και είναι απαραίτητη η ανανέωση και συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης καταργούνται συνολικά 258 περιφερειακές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα, (από 1206 γίνονται 948) και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις.

Στην Αττική γίνονται συγχωνεύσεις υπηρεσιών, και τα αστυνομικά τμήματα γίνονται 188 από 246. Κάποια από αυτά που συγχωνεύονται είναι τα Αστυνομικά Τμήματα Μοσχάτου-Ταύρου, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Καλλίπολης Πειραιά-Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Ερυθραίας – Κηφισιάς, Παπάγου – Χολαργού, Βούλας – Βουλιαγμένης, Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Φιλαδέλφειας.

Όπως είπε ο Αρχηγός κ. Τσουβάλας, δε θα πειραχτεί σε γενικές γραμμές το κέντρο και οι περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα, αλλά θα γίνει ανακατανομή προσωπικού και αλλαγές κυρίως στην Άμεση δράση, για τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, στόχος είναι να υπάρχουν διαθέσιμες 1-2 ΟΠΚΕ σε κάθε περιφέρεια για κάθε οκτάωρο.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας κ. Αναγνωστάκης ανέφερε ότι μεταξύ άλλων καταργούνται 18 αστυνομικοί σταθμοί, οι οποίοι ήταν κλειστοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και στοίχισαν συνολικά στο ελληνικό κράτος 300.000 ευρώ.

Διαβάστε τα κύρια χαρακτηριστικά της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ.:

Τα κύρια σημεία της αναδιοργάνωσης, η οποία «δανείζεται στοιχεία και από άλλες ευρωπαϊκές αστυνομίες, όπως τα παρουσίασε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είναι:

– Ίδρυση σε κάθε Καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, εκτός από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.

– Ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ αστικά κέντρα, (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο).

– Διατήρηση αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

– Ανακαθορισμός της εσωτερικής διάρθρωσης της Άμεσης Δράσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατάργηση της υποδιεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Κρήτης, αλλά διατήρηση των υπηρεσιών του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.

– Διατήρηση των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στον άξονα Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι.

– Κατάργηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και των Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στην τρίτη εσωτερική ζώνη της χώρας. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δεν αλλάζει αυτό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λόγω ιδιαιτερότητας.

– Ιδρύονται έξι νέα Τμήματα Ασφάλειας, αλλά συγχωνεύονται άλλα με τα αστυνομικά τμήματα, το ίδιο γίνεται και με κάποια τμήματα δίωξης ναρκωτικών, τα οποία επίσης συγχωνεύονται με τα Τμήματα Ασφαλείας.

– Ίδρυση 10 αμιγών τμημάτων διαβατηριακών ελέγχων στα σημεία εισόδου- εξόδου της χώρας καθώς και μια σειρά άλλες αλλαγές.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σχέδιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛΑΣΣχόλια