Έρχεται καθοριστική εβδομάδα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Έρχεται καθοριστική εβδομάδα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους.

Η Συντονιστική, σύμφωνα με τον Βαγγέλη Μπούτα, ζητεί απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Την ίδια ώρα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αναμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου στη βάση των προτάσεων που από κοινού έχουν καταθέσει με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

«Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις. Και τα αιτήματα αυτά καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Καλογιάνης.

Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που πρόκειται να στείλει τη Δευτέρα στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων η Πανελλήνια Συντοντιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

«Εάν δεχθούν το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρήστος Γκόντιας.

12.000 στο σημερινό συλλαλητήριο

Εν τω μεταξύ στα μπλόκα επιστρέφουν χιλιάδες αγρότες μετά την ολοκλήρωση του σημερινού συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος, όπου συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι άγγιξαν τις 12.000 άτομα. Ανάλογου μεγέθους ήταν και το χθεσινό συλλαλητήριο. Αγρότες 68 μπλόκων, από τον Προμαχώνα έως την Κρήτη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό, ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν συμβολικά και 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας. Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε και από τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όταν αγρότες από την Κρήτη επιχείρησαν να προχωρήσουν σε κατάληψη.Σχόλια