Έρχεται… πολυνομοσχέδιο για προαπαιτούμενα

Έρχεται… πολυνομοσχέδιο για προαπαιτούμενα

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τα νέα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε πριν από λίγο την Βουλή ότι πιθανότατα το σχέδιο νόμου με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις θα κατατεθεί αύριο.

Γι αυτό και ορίστηκε για το μεσημέρι της Τρίτης (13:00) Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια για μία συνεδρίαση την Πέμπτη. Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου κανένα από τα προωθούμενα νομοσχέδια δεν έχουν συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Ξαφνική εμπλοκή στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει ανακύψει σε ότι αφορά τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην Εκπαίδευση, θέμα για το οποίο όλες οι πληροφορίες μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ήθελαν να έχει κλείσει με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επιβολή τέλους της τάξης των 0,05 ευρώ σε όλες τις στήλες όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Στην συνάντηση που είχε με το κουαρτέτο των επικεφαλής των δανειστών ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, άκουσε να του λένε ότι τα μέτρα που έχει προτείνει η Κυβέρνηση δεν επαρκούν, δεν θεωρούνται ως βέβαιης και σταθερής απόδοσης κι ως εκ τούτου «δεν φτάνουν», ώστε να αποτραπεί η επιβολή του ΦΠΑ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έλεγαν, μετά απο το ραντεβού Αλεξιάδη-δανειστών, ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα στείλει νέα, ενισχυμένα στοιχεία για την απόδοση του εν λόγω μέτρου, στο ενδεχόμενο του οποίου αντιδρούν τόσο οι πράκτορες που λένε ότι θα κλείσει 1.000 μαγαζιά και θα αφήσει 7.000 άνεργους, όσο και η ΓΣΕΒΕΕ που βλέπει μόνο αρνητικές συνέπειες απο τέτοια απόφαση,

Τα επιπλέον στοιχεία έχουν ζητηθεί από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι έχουν στείλει σαφές μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι σε κάθε περίπτωση το ειδικό τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν φτάνει και πρέπει να προτείνει κι άλλα μέτρα, ώστε να αποσυρθεί οριστικά απο το τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ 23% σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία, σχολές χορού, ιδιωτικά ΙΕΚ, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες των παιδιών κοκ.

Μαραθώνιος «θρίλερ» στην διαπραγμάτευση

Με το ραντεβού του Τρύφωνα Αλεξιάδη ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπου απο ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος οι Τσακαλώτος, Σταθάκης και Χουλιαράκης, με στόχο την σύγκλιση σε όσα «αγκάθια» παρέμεναν στο τραπέζι.

Οι δύο πλευρές πρόέρχονταν απο την Κυριακάτικη, μαραθώνια συνάντηση, που ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα, χωρίς συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» και το πλαίσιο προστασίας της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ως το όριο της φτώχειας, η προστασία θα είναι ουσιαστικά «αυτόματη», με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν, ενώ για τα πιο υψηλά εισοδήματα, θα υπάρχει ευχέρεια κάλυψης απο τον νέο νόμο υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ. η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν είναι συνεργάσιμος κλπ.

Τα «αγκάθια» και η …αισιοδοξία Βρυξελλών

Νωρίτερα το μεσημέρι, οι ίδιες πηγές εξέπεμπαν αισιοδοξία ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα «κλείσουν» σήμερα, αναφέροντας όμως ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να νομοθετηθούν εντός της εβδομάδας, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «αύριο πρωί θα γίνει το EWG. Αν χρειαστεί, τα μέτρα μπορεί και να ψηφίσουν με νόμο στη Βουλή ακόμη κι ως την Πέμπτη».

Η Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε σήμερα ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών και υπενθύμισε ότι αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) για να αποτιμήσει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Βρυξέλλες: πρώτα νομοθέτηση των μέτρων και μετά οι δόσεις
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν από τις Βρυξέλλες ότι οι δανειστές αναμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των θεσμών και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων.

Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, ιδίως για όσα αφορούν τις τράπεζες, ενώ σε ότι αφορά «κόκκινα δάνεια» και πλειστηριασμούς έλεγαν ότι οι θέσεις Κυβέρνησης και δανειστών «έχουν έλθει πολύ κοντά», εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Σε ότι αφορά το Euroworking Group της Τρίτης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισαν πάντως ό,τι η αξιολόγηση των θεσμών μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο μετά την νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, δεν απέκλειαν να συγκληθεί και δεύτερο EWG, προς το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, καθώς και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 Σχόλια