Έρχεται σύνοδος των χωρών του «Νότου» της ΕΕ τον Σεπτέμβρη

Έρχεται σύνοδος των χωρών του «Νότου» της ΕΕ τον Σεπτέμβρη

Σε Συνάντηση στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, καλεί ο Αλέξης Τσίπρας τους ηγέτες 6 χωρών του «Νότου» της ΕΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στη Συνάντηση των 7 χωρών -η οποία αναμένεται με τον έως τώρα προγραμματισμό να διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου- θα συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Μάλτα, σύμφωνα με πληροφορίες. Στο επίκεντρο της διάσκεψης αναμένεται να τεθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε οικονομικό αλλά και πολιτικό και θεσμικό επίπεδο.

Η Σύνοδος αυτή είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο εντάσσεται σε μια προσπάθεια των χωρών του νότου της ΕΕ, να θέσουν την δική τους ατζέντα στις Βρυξέλλες όπου ήδη παρατηρείται μια ομαδοποίηση χωρών, όπως για παράδειγμα του Benelux και της Γερμανίας με τις φίλα προσκείμενες σε αυτή χώρες.

Τα ελλείματα που σημείωσαν σχετικά πρόσφατα Ισπανία και Πορτογαλία έκαναν ακόμα πιο επείγουσα μια τέτοια «απάντηση» εκ μέρους των χωρών του νότου, απέναντι στις θέσεις που προωθούν άλλες ομάδες χωρών μέσα στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΣχόλια