Έρχονται μειώσεις – σοκ έως και 30% στις συντάξεις

Έρχονται μειώσεις – σοκ έως και 30% στις συντάξεις

Σοκαριστικός είναι ο λογαριασμός από τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τα μερίσματα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και περιγράφεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μετά και το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το Ασφαλιστικό, έρχονται αιματηρές μειώσεις που θα κυμαίνονται από 10% έως και 40%, ανάλογα με το ύψος που θα φτάνουν συνολικά η κύρια και η επικουρική σύνταξη.

Η μείωση ως 30% στις νέες κύριες συντάξεις επέρχεται λόγω νέας μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης στο 40,7% στα 40 χρόνια ασφάλισης, λόγω υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών σε όλο τον εργασιακό βίο, αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία δεκαετία που ίσχυε στο ΙΚΑ ή του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες ή του μισθού του Οκτωβρίου του 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η εθνική σύνταξη, που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό, ορίζεται στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και άνω. Για τα 15 έτη ασφάλισης το ποσό μειώνεται κατά 10% και η μείωση θα κλιμακώνεται με 2% κατ’ έτος για το διάστημα από το 15ο ως το 19ο έτος ασφάλισης. Ακόμη, στην περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, η εθνική σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται ως το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης.

Από εκεί και πέρα, όλες οι αλλαγές που έρχονται επιγραμματικά είναι οι εξής:

  • Ενοποιούνται όλα τα Ταμεία, ενώ πλέον θα υπάρχει ένα Ταμείο για κύρια ασφάλιση, επικουρική και εφάπαξ.
  • Αυξάνονται οι εισφορές για όλους τους ασφαλισμένους, εκτός των χαμηλόμισθων.
  • Μειώνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους.
  • Αναπροσαρμόζονται οι επικουρικές συντάξεις με εφαρμογή των διατάξεων, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των χιλίων τριακοσίων (1.300) ευρώ. Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του ν.3863/2010 (115 Α΄), όπως ισχύει, και των παραγράφων 11, 12 και 13 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 (152 Α΄), όπως ισχύει. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται, μετά την αναπροσαρμογή, το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης να μειωθεί πέραν το ανωτέρω ορίου των 1.300 ευρώ, του υπερβάλλοντος ποσού καταβαλλομένου ως προσωπική διαφορά.
  • Στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα γίνουν από την 1/1/2016 αναδρομικές μειώσεις για 280.000 συνταξιούχους και στα εκκρεμή εφάπαξ καθώς προβλέπεται νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Περικόπτεται το εφάπαξ και καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ.
  • Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ τον μήνα, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 0 έτη ασφάλισης, ενώ το ποσό αυτό θα μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, που αποτελούν προϋπόθεση για την καταβολή της.

Ο πίνακας με τα νέα ποσά των συντάξεων

«Τυχεροί» του νέου ασφαλιστικού θα είναι εκείνοι που έχουν λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή μέχρι και 25, και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Αντίθετα, όσοι έχουν ασφάλιση περισσότερα από 30 χρόνια και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ, θα δουν τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται κατά 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%).Σχόλια