Ερντογάν: Αποσύρει μηνύσεις, αποφυλακίζει στρατιώτες

Ερντογάν: Αποσύρει μηνύσεις, αποφυλακίζει στρατιώτες

Τα Κρατικά μέσα μαζικής ενημρώσης της Τουρκίας μεταδίδουν πως οι τουρκικές αρχές αποφυλάκισαν το Σάββατο 758 στρατιώτες που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις συστάσεις των εισαγγελικών αρχών αφού ανακρίθηκαν και έδωσαν καταθέσεις.

Παράλληλα  ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον εκείνων που τον είχαν εξυβρίσει, σε μια πρωτοφανή χειρονομία «ενότητας».

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί καθώς φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, άλλοι 231 στρατιώτες παραμένουν υπό κράτηση.

Αποσύρει τις μηνύσεις

Την ίδια ώρα σε μια απρόσμενη κίνηση, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχει καταθέσει σε βάρος προσώπων επειδή τον προσέβαλαν. Ο ίδιος επικαλέστηκε το αίσθημα «ενότητας» που επικρατεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο οδήγησε στην λήψη αυτής της απόφασης.

Μια τέτοια απόφαση, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, θα μπορούσε να στοχεύει και στο να καταλαγιάσει τις σφοδρές επικρίσεις από τις χώρες της Δύσης.

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες για περισσότερες από 1.800 υποθέσεις εναντίον προσώπων που εξύβρισαν τον Ερντογάν, από τότε που έγινε πρόεδρος το 2014, είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι ακόμα και παιδιά.

Το Σάββατο πάντως 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. Μεταξύ τους, περισσότεροι από 20 στενογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ανέλθει σε περισσότερους από 66.000, μεταξύ αυτών 43.000 στον τομέα της εκπαίδευσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν τα «έψαλε» ξανά στη ΔύσηΣχόλια