15:37 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Ερωτηματικά Βενιζέλου για την επίσκεψη Ερντογάν

Ερωτηματικά Βενιζέλου για την επίσκεψη Ερντογάν

Την ερώτηση για το όφελος που είχε η Ελλάδα με την επίσκεψη Ερντογάν, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Μιλώντας στον Ρ/Σ Θέμα 104,6 ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τα όσα ειπώθηκαν χθες μεταξύ του κ. Ερντογάν και του προέδρου Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη συνάντησή τους το μεσημέρι σημείωσε ότι δεν είναι συνηθίζεται η τηλεοπτική διαπραγμάτευση και υπογράμμισε ότι ειπώθηκαν οι θέσεις της χώρας.

«Δεν  συνηθίζεται να διεξάγεται μία τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση, μάλιστα επί λεπτομερειών, με ανταλλαγή επιχειρημάτων» τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη και πρόσθεσε:

«Στις διπλωματικές επαφές κυριαρχεί το στοιχείο της εμπιστευτικότητας, του απορρήτου και στην αρχή ανταλλάσσονται κάποια τυπικά λόγια που δημιουργούν ένα κλίμα σχετικά φιλικό κάθε φορά, προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί μία ουσιαστική συζήτηση και στο τέλος γίνονται κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες απηχούν τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με στόχο πάντοτε να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί, να διατηρείται η σταθερότητα, η ειρήνη, η δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής και, έτσι, να υπάρχει ένα κεκτημένο από κάθε συνάντηση, ένα κεκτημένο βελτίωσης των διμερών ή πολυμερών σχέσεων, εν προκειμένω των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η αντιστροφή της σειράς, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις πάρα πολλές φορές, δημιουργεί εντάσεις, είναι ένα κακό προοίμιο για τη συζήτηση επί της ουσίας και νομίζω ότι διαχέει στην κοινή γνώμη, όχι μόνο την ελληνική ή την τουρκική αλλά και τη διεθνή, μία αίσθηση για ένταση στην περιοχή, για προβλήματα περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, η οποία μπορεί να μην είναι ακριβής, μπορεί να είναι αρνητική και μπορεί να είναι και βλαπτική. Γιατί πολλές φορές το κλίμα και η ατμόσφαιρα μετατρέπονται σε πραγματικό πρόβλημα, μέσα από μία αυτοτροφοδοτούμενη εκτίμηση ή αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία.

Ειπώθηκαν οι θέσεις της χώρας

Νομίζω ότι ειπώθηκαν οι θέσεις της χώρας. Δεν έχω καταλάβει, για να είμαι ειλικρινής, τι επιδιώκαμε εμείς όταν οργανώσαμε αυτήν την επίσκεψη, γιατί εμείς απευθύναμε την πρόσκληση κι εμείς οργανώσαμε την επίσκεψη. Θέλω να ελπίζω ότι ειπώθηκαν πράγματα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και σε επίπεδο Πρωθυπουργού, και στις συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες, τα οποία έχουν ουσία και τα οποία προωθούν τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Από αυτά που ειπώθηκαν δημόσια θα έλεγα ότι σημασία έχει η καμπύλη των δηλώσεων του κ. Ερντογάν.

Δεν είμαι εδώ για να ασκήσω κριτική στην κυβέρνηση ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επίσκεψη Erdogan στη Θράκη, ούτε ασκώ αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας. Εμένα με ενδιαφέρει η αποτελεσματική εκπροσώπηση των εθνικών θέσεων και των εθνικών συμφερόντων.

Πρέπει να ερμηνεύσουμε τα πράγματα στο βάθος τους και από την οπτική γωνία του μακροπρόθεσμου συμφέροντος της χώρας, αλλά και του μακροπρόθεσμου συμφέροντος της περιφερειακής σταθερότητας, δηλαδή της διεθνούς ειρήνης. Άρα, εγώ θα έλεγα ότι ο κ. Ερντογάν διέγραψε μία καμπύλη.

Η κυβέρνηση καθορίζει την εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στο αν ήταν ορθή η στάση του προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Βενιζέλος είπε «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ένα άβουλο ή ένα άφωνο πρόσωπο. Η Ελληνική Δημοκρατία είχε κατά καιρούς Προέδρους Δημοκρατίας οι οποίοι ήταν πάρα πολύ εύγλωττοι και ικανοί διεθνείς παραστάτες της χώρας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο διεθνής παραστάτης της χώρας, αλλά με την προσυπογραφή, δηλαδή με την ευθύνη της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική και, προφανώς, όσα λέει ο Πρόεδρος είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, τελούν υπό την έγκριση της κυβέρνησης και δεσμεύουν τη χώρα. Αυτά που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτά που λέει ο Πρωθυπουργός και αυτά που λέει ο Υπουργός Εξωτερικών κάθε φορά, δημιουργούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, δηλαδή μπορεί να τα επικαλεστεί στη συνέχει ο οποιοσδήποτε στο επίπεδο του Διεθνούς Δικαίου, γιατί με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ιστορικά τεκμήρια ερμηνείας των θέσεων της χώρας. Εμείς επικαλούμαστε δηλώσεις Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προ πολλών δεκαετιών για να θεμελιώσουμε την ερμηνεία βασικών συνθηκών σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.»

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας