Ερώτηση της ΝΔ  για την εφημερίδα «Documento»: Από που προέρχονται τα κεφάλαια;

Ερώτηση της ΝΔ για την εφημερίδα «Documento»: Από που προέρχονται τα κεφάλαια;

Ερώτηση που αφορά στον έλεγχο της προέλευσης και στη νομιμότητα των κεφαλαίων της εκδοτικής εταιρείας «Documento” κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως εκδότης της εφημερίδας είναι ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, κουμπάρος του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη και γιος του εργολάβου δημοσίων έργων, Χρήστου Καλογρίτσα και κουμπάρου του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ενώ διευθυντής της ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης.

Ολόκληρη η ερώτηση των 29 βουλευτών της ΝΔ έχει ως εξής:

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2016, κυκλοφόρησε η εβδομαδιαία εφημερίδα με εμπορικό τίτλο «Documento”, από τα στοιχεία της οποίας προκύπτει ότι εκδότης της είναι ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας, κουμπάρος του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη και γιος του εργολάβου δημοσίων έργων κ. Χρήστου Καλογρίτσα και κουμπάρου του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου, και Διευθυντής της, ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης.

Ήδη, από το πρώτο φύλλο της, η «Documento” έδωσε το στίγμα της και έδειξε την «κίτρινη κατεύθυνση” της, καθώς επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές ρεσιτάλ ψεύδους και παραπληροφόρησης, παρουσιάζοντας ως δήθεν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ προιόντα υποκλοπών, υπόγειων διασυνδέσεων και μεθόδων που δεν τιμούν επαγγελματίες της ενημέρωσης που ενδιαφέρονται για την αποκάλυψη της αλήθειας, την ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία και την αντικειμενική έκφραση γνώμης.

Ανάλογη ήταν και η συνέχεια με αποκορύφωμα το άκρως συκοφαντικό και ανυπόστατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2017, που στόχευε προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα μέλη της οικογένειας του.
Εκδότης της εν λόγω εφημερίδας είναι ο πρωταγωνιστής του διαγωνισμού – παρωδία του υπουργού – καναλάρχη κ. Παππά, ο οποίος πριν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε ανακηρυχθεί ως οριστικός υπερθεματιστής.

Είναι ο άνθρωπος, δηλαδή, που με τα δανεικά «βοσκοτόπια” της Ιθάκης και τον πλημμελή έλεγχο του «πόθεν έσχες” του, παρολίγον να πάρει μια από τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες γενικού ενδιαφέροντος εθνικής εμβέλειας, με δάνεια της Τράπεζας Αττικής.

Με δεδομένα όλα όσα έχουν προηγηθεί στο διαγωνισμό – ανέκδοτο και τη στενή σχέση της οικογένειας Καλογρίτσα με δύο εν ενεργεία υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και της ευκολίας δανεισμού του εν λόγω επιχειρηματία από την Τράπεζα Αττικής, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, απαιτείται να δωθούν όλες οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν ελεγθεί ενδελεχώς τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την έκδοση της «Documento” και να προσκομιστούν όλα τα σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι νόμιμες προυποθέσεις και ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας και του εκδότη της, δικαιολογούν την έκδοση της.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

Ποια εταιρία εκδίδει την εφημερίδα «Documento”, ποια είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ποιοι είναι οι μέτοχοι της; Να κατατεθούν τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα.

Τα ποσά που έχουν εισφερθεί στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα των μετόχων; Έχει ελεγχθεί η προέλευση τους;

Ποιο είναι το μετοχικό κεφάλαιο της εκδότριας εταιρίας και ποιος είναι ο καταστατικός της σκοπός; Να κατατεθεί το σχετικό καταστατικό.

Η εν λόγω εταιρία, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι μέτοχοι διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα; Να κατατεθούν οι σχετικές βεβαιώσεις.

Η εν λόγω επιχείρηση έχει λάβει τραπεζικά δάνεια και, αν ναι, από ποιες τράπεζες και ποιο είναι το ύψος των δανείων και ο λόγος του δανεισμού με τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας; Να κατατεθούν οι σχετικές δανειακές συμβάσεις.

Υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και έχει ολοκληρωθεί έλεγχος περιουσιακής κατάστασης στους μετόχους της εκδότριας εταιρίας και του εκδότη και, αν ναι, ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Γεωργιάδης Άδωνις – Σπυρίδων
Βούλτεψη Σοφία
Γεωργαντάς Γεώργιος
Κυριαζίδης Δημήτριος
Γιόγιακας Βασίλειος
Γκιουλέκας Κωνσταντίνος
Καββαδάς Αθανάσιος
Δήμας Χρίστος
Καράογλου Θεόδωρος
Αντωνίου Μαρία
Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
Κόνσολας Εμμανουήλ
Κασαπίδης Γεώργιος
Κέλλας Χρήστος
Κοντογεώργος Κωνσταντίνος
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Γιαννάκης Στέργιος
Κεδίκογλου Σίμος
Παπακώστα Αικατερίνη
Μηταράκης Παναγιώτης (Νότης)
Οικονόμου Βασίλειος
Αυγενάκης Ελευθέριος
Τασούλας Κωνσταντίνος
Καρασμάνης Γεώργιος
Φωτήλας Ιάσων
Βλάσης Κωνσταντίνος
Βρούτσης Ιωάννης
Αναστασιάδης ΣάββαςΣχόλια