ΕΣΕΕ: Με «λουκέτο» απειλούνται περισσότερες από 3 στις 10 επιχειρήσεις

ΕΣΕΕ: Με «λουκέτο» απειλούνται περισσότερες από 3 στις 10 επιχειρήσεις

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν περισσότερες από τρεις στις δέκα επιχειρήσεις εξαιτίας των capital controls, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Παρουσιάζοντας την έκταση του προβλήματος, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι ο τζίρος από τις θερινές εκπτώσεις είναι μειωμένος κατά 70% σε σχέση με το 2014, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο ότι το 90% των επιχειρήσεων δηλώνει κάθετη πτώση πωλήσεων, η οποία μεσοσταθμικά υπερβαίνει το 50%.

Αναλυτικότερα, ένα στους 10 εμπόρους δηλώνει μείωση μέχρι 20%, δύο στους 10 μείωση 20-50%, τέσσερις στους 10 μείωση 50-70%, και τέλος, τρεις στους 10 μείωση άνω του 70%.

Παράλληλα, συνολικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, οι απώλειες ανέρχονται στα 1,2 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως, ενώ το ελληνικό δημόσιο, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, έχασε έμμεσους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ.

«Κρίνοντας από τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά, από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνέπειες θα είναι πιο οδυνηρές από πλευράς λουκέτων και ανεργίας, μέχρι τέλος του έτους», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης.

«Πάντως, στις νησιωτικές και τουριστικές αγορές της χώρας, η κίνηση είναι κάπως καλύτερη, κυρίως λόγω της «εισαγόμενης» κατανάλωσης, δεν είναι γνωστό, όμως, ακόμα το ποσοστό πτώσης του εσωτερικού τουρισμού», κατέληξε.Σχόλια