Αισιόδοξος για το 2016 ο Στουρνάρας

Αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, σε μήνυμά του στο προσωπικό της Τράπεζας για το νέο έτος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος «θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο της ως θεματοφύλακας της νομισματικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εντός Ευρωσυστήματος», ενώ έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς και αναφέρθηκε στην κρίση του καλοκαιριού.

Όπως σημείωσε, στο πρώτο εξάμηνο του 2015 δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα οι αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας, ενώ στάθηκε στην αβεβαιότητα που πυροδότησε αρνητικά σενάρια και εικασίες για το μέλλον της χώρας.

Υπογράμμισε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε αλλεπάλληλα επεισόδια κρίσης εμπιστοσύνης, που απείλησαν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με αποτέλεσμα την κήρυξη της τραπεζικής αργίας και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις αυτές, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξισορρόπηση της κατάστασης, αλλά και διαφυλάττοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και το κύρος της.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα οργάνωσης, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η Τράπεζα το 2015 προχώρησε σε μερική αναδιάρθρωση του δικτύου της και εξορθολογισμό των λειτουργιών της, όπου κρίθηκε απαραίτητο.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε ότι η ανανέωση του προσωπικού που ξεκίνησε το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016.Σχόλια