Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για την ανάκαμψη της Ελλάδας

Μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προσδοκίες, σημειώνοντας πάντως ότι η χώρα χρειάζεται λειτουργική δημόσια διοίκηση.

«Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Ακόμη τόνισε ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

«Ορθή» χαρακτήρισε την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.


Σόιμπλε: Το Grexit θα ήταν σαν την απόπειρα δολοφονίας μου


Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως «ηθικός κίνδυνος»- δήλωσε επίσης ο κ. Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρινίζοντας ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. «Το να αυξάνει η Ελλάδα τώρα τον ΦΠΑ είναι οικονομική ανοησία. Όμως αν το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει άλλους φόρους, τότε μένει μόνο αυτό. Γι’ αυτό χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», υπογράμμισε.

Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

 

Δήλωσε ακόμα όλοι οι θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, χρειάζεται να είναι ανοιχτοί στο να αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΤ έχει δεχθεί την κριτική κάποιων Γερμανών πολιτικών για τα πολύ χαμηλά επιτόκιά της.Σχόλια