Έστειλαν στους… τζιχαντιστές παίκτες ριάλιτι, για… κοινωνική αφύπνιση! (βίντεο)

Έστειλαν στους… τζιχαντιστές παίκτες ριάλιτι, για… κοινωνική αφύπνιση! (βίντεο)

Αν και ο σκοπός φέρεται να είναι η… κοινωνική αφύπνιση, ωστόσο η απόφαση του δικτύου SBS να στείλει παίκτες ριάλιτι στην πρώτη γραμμή στις συγκρούσεις μεταξύ Πεσμεργκά και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δεν κρίνεται και τόσο… αθώα.

Ο λόγος για τη βραβευμένη αυστραλιανή εκπομπή «Go Back To Where You Came From» του δικτύου SBS που έστειλε παράτολμους παίκτες στα σύνορα της Συρίας, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, στόχος της εκπομπής είναι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι Αυστραλιανοί αντιλαμβάνονται την φυγή των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες αναζητώντας μία καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, στο «ντοκιμαντέρ» που θα προβληθεί, οι συμμετέχοντες του ριάλιτι έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, και εξέθεσαν τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

2

«Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τρεις από τους έξι Αυστραλούς που ταξίδεψαν στην Συρία για το ντοκιμαντέρ βρέθηκαν στη μέση της εμπόλεμης ζώνης», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει ότι «Οι τρεις τους μαζί με το τηλεοπτικό συνεργείο αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο για να ξεφύγουν από τους πυροβολισμούς που αντάλλασσαν στρατιώτες και μέλη του Ισλαμικού Κράτους».

Μία από τις συμμετέχουσες, η νεαρή Κιμ Βούγκα, μίλησε για την εμπειρία της στο δίκτυο News.com.au και εξήγησε ότι «έπρεπε να μετακινηθούμε γιατί μας πυροβολούσαν». «Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι υπήρχαν άνθρωποι που σκοτώνονταν εκεί, ότι βρισκόμασταν μέσα στον πόλεμο και ότι θα μπορούσαν να μας σκοτώσουν οι τζιχαντιστές», είπε ακόμα η νεαρή, προκαλώντας απορία με την έλλειψη πληροφόρησης για τις συνθήκες στην περιοχή.

1

Η ίδια διευκρίνισε δε, ότι η ομάδα των Αυστραλών βρισκόταν σε απόσταση 800 μέτρων από την πρώτη γραμμή.

Η νεαρή Βούγκα υποστήριξε ακόμα μιλώντας για την εμπειρία της ότι αν δεν είχε οικογένεια και φίλους στη χώρα της, θα έμενε στη Συρία για να πολεμήσει μαζί με τους Πεσμεργκά.

«Αυτοί οι άνθρωποι πολεμούν για τους ίδιους λόγους για τους οποίους πολεμάμε κι εμείς και έχουμε πολεμήσει στο παρελθόν: την ελευθερία και τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Η μαρτυρία της είναι αποκαλυπτική, καθώς η νεαρή αναφέρει ότι είχαν σαφείς οδηγίες από τους υπευθύνους, με τα λόγια της να μαρτυρούν την κρισιμότητα της κατάστασης: «Μας είπαν ότι αν ακούγαμε ένα σφύριγμα στον αέρα σημαίνει ότι είχαν εκτοξεύσει όλμο και πως είχαμε στη διάθεσή μας 30 δευτερόλεπτα για να τρέξουμε 100 μέτρα»…

Η εκπομπή θα προβληθεί αυτόν τον μήνα στην Αυστραλία, ωστόσο το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Αξίζει να μπαίνει σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή για υψηλότερη τηλεθέαση; Το SBS, όπως φαίνεται, κρίνει πως ναι…

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Σχόλια