Αίτημα άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Εισαγγελία

Αίτημα άρσης της ασυλίας Πολάκη από την Εισαγγελία

Έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πρώην δήμαρχος Σφακίων, νυν βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έχει τελέσει, μαζί με άλλους πολίτες, τα αδικήματα της στάσης από κοινού, της παράνομης βίας από κοινού, του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας, διενεργεί η Εισαγγελία Χανίων. Για την έρευνα ζητείται η άρση της ασυλίας του.

Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφο που φέρει την υπογραφή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, Αθανάσιου Γαλήνα και εστάλη ήδη προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την ύπαρξη της εισαγγελικής παραγγελίας γνωστοποίησε σήμερα, Τρίτη, ο ίδιος ο κ. Πολάκης με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στην συνέχεια εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Στις 9-11-2015 ενημερώθηκα πως διαβιβάζεται από την Εισαγγελία Χανίων αίτημα για την άρση ασυλίας μου, λόγω ‘πρόκλησης σε εξέγερση, στάση, κ.λ.π’. Πρόκειται για την ιστορία του απεγκλωβισμού 650 τουριστών στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς λόγω της αιφνίδιας και αδικαιολόγητης απαγόρευσης στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 του απόπλου 80 πλοίων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

» Τους οδηγήσαμε με ασφάλεια στο λιμένα της Χώρας Σφακίων, εγώ ως δήμαρχος, μαζί με τους κατοίκους της Αγ. Ρούμελης και εκπροσώπους της εταιρίας. Υπερβαίνοντας κατ’ ανάγκη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και γλυτώνοντας τους τουρίστες από απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι τυχαία η επιλογή και ο χρόνος για την ανάδειξη της όλης υπόθεσης;».

Η όλη υπόθεση αφορά την κατάληψη πλοίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 που μετέφερε τουρίστες και ενώ ο αρμόδιος τότε υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης είχε απαγορεύσει τον απόπλου όσων πλοίων ελέγχονταν για τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους από ξένο νηογνώμονα.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο εγκλωβισμός 650 τουριστών στην περιοχή, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στο φαράγγι της Σαμαριάς. Παρ’ ότι έγιναν προσπάθειες από παράγοντες της δημόσιας διοίκησης για να παρακαμφθεί η ακινητοποίηση του πλοίου τους, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ο νυν αναπληρωτής υπουργός και τότε δήμαρχος Σφακίων κ. Πολάκης, τοπικοί φορείς και κάτοικοι κατέλαβαν το πλοίο που θα πραγματοποιούσε δρομολόγιο και «απεγκλώβισαν» τους εκατοντάδες επισκέπτες προς το λιμάνι των Σφακίων.

Στο έγγραφο της Εισαγγελίας Χανίων αναφέρεται ότι ο κ. Πολάκης με ομάδα τόμων «φέρεται ότι δρώντας από κοινού, στράφηκαν δι’ εξεγέρσεως κατά της εξουσίας του πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ-Δ/Ρ πλοίου “Σαμαριά 1” ΝΧ 16, που βρισκόταν στο Λιμένα Σούγιας Χανίων, απαιτώντας από τον πλοίαρχο αυτού να αποπλεύσει, παρ’ όλο που το πλοίο τελούσε υπό απαγόρευση απόπλου, για Αγία Ρούμελη με σκοπό την παραλαβή επιβατών. Με βάση τα ανωτέρω ερευνάται η τέλεση των αδικημάτων της στάσης από κοινού (άρθρ. 45 ΠΚ, 213 παρ. 1 ΝΔ 187/1973), της παράνομης βίας από κοινού (άρθρ. 45, 330 ΠΚ), του απόπλου πλοίου άνευ ελέγχου της Λιμενικής Αρχής (άρθρ. 234, σε συνδ. με 31, ΝΔ 187/1973) και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με πρόθεση (άρθρ. 291 παρ. 1 ΠΚ)».Σχόλια