Αίτημα της κυβέρνησης στο ΔΝΤ για νέο δάνειο

Αίτημα της κυβέρνησης στο ΔΝΤ για νέο δάνειο

Την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αιτείται νέου δανείου στήριξης από το Ταμείο, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την έλευση της νέας εκπρόσωπου του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να συμμετέχει και εκείνη, μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ESM, στις συζητήσεις για τη σύναψη της νέας δανειακής συμφωνίας.

Στην επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή μίας σειράς πολιτικών που θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.

Ακόμα επισημαίνεται ότι κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί, ενώ προστίθεται ότι «εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή».

«Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση», αναφέρεται ακόμα.

«Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», καταλήγει στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

epistoli

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση-απάντηση του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα.Σχόλια