Έτοιμο το πρώτο λεωφορείο φροντίδας αστέγων- Θα κυκλοφορήσει σε Αθήνα και Πειραιά

Έτοιμο το πρώτο λεωφορείο φροντίδας αστέγων- Θα κυκλοφορήσει σε Αθήνα και Πειραιά

Το «Φροντίδα εν κινήσει», είναι ένα καινούριο  πρόγραμμα που ξεκινάει σε λίγες ημέρες σε Αθήνα και Πειραιά.
Το εν λόγω όχημα είναι μια κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για τους αστέγους της πρωτεύουσας το οποίο κατασκευάστηκε  με σύμπραξη από το  ΜΚΟ Praksis, το υπουργείο Εργασίας,

 

Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, η εταιρεία Παπαστράτος, οι Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ) και οι Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ). Ενα λεωφορείο του ΟΑΣΑ μετατράπηκε, χάρη στη χορηγία του Παπαστράτου, σε κινητή μονάδα, «ένα πυροσβεστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της αστεγίας», όπως το χαρακτήρισε η υπουργός Θεανώ Φωτίου, που αποκάλυψε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο προσεχώς στη Θεσσαλονίκη.

94df95c36b945827713e14ac9498bcbb_L
Επισημαίνεται ότι το λεωφορείο, που ενσαρκώνει την ιδέα του mobile day centre, είναι το πρώτο που τίθεται σε λειτουργία πανευρωπαϊκά –παρά το ανέκαθεν οξύ πρόβλημα αστεγίας στην Κεντρική Ευρώπη– και μόλις το τρίτο παγκοσμίως. Από το 2009, βέβαια, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 25%, ενώ πρόσφατη καταγραφή του Δήμου Αθηναίων κατέδειξε 2.000 αστέγους.

 

Το λεωφορείο, που θα είναι στελεχωμένο με γιατρό, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, βοηθητικό προσωπικό και διερμηνέα, περιλαμβάνει δύο χημικές τουαλέτες και δύο ντουζιέρες προς χρήση.
Παράλληλα, θα γίνεται παροχή πρώτων βοηθειών στον χώρο του ιατρείου, παραπομπή σε άλλους συνεργαζόμενους φορείς (ΕΚΚΑ, ΕΚΑΒ, ΚΕΘΕΑ), αλλά και καταγραφή των αναγκών των επωφελούμενων μέσα από τη λήψη κοινωνικού ιστορικού.

 

 Σχόλια