Αίτηση για αποφυλάκιση κατέθεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Αίτηση για αποφυλάκιση κατέθεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος μέσω του δικηγόρου του Γιάννη Παγορόπουλου  ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επικαλούμενος λόγους υγείας αλλά και την ηλικία του, καθώς συμπλήρωσε τα 77 του χρόνια.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών -την ανώτερη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημα- από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το οποίο τον έκρινε ένοχο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ’ επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Παράλληλα, εις βάρος του εκκρεμούσε η πρωτόδικη ποινή των 8 ετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2010 (χρήση 2009) στην οποία δεν συμπεριέλαβε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο (άρθρο 105 παρ. 2 του Π.Κ), οι καταδικασθέντες άνω των 70 ετών εκτίουν τα 2/5 της ποινής τους αντί για τα 3/5 που ισχύουν για τους υπόλοιπους κρατουμένους σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, στους άνω των 65 ετών κάθε ημέρα έκτισης υπολογίζεται διπλή.

 Σχόλια