17:10 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έτσι ταξιδεύει το "μαύρο" χρήμα στο εξωτερικό

Έτσι ταξιδεύει το "μαύρο" χρήμα στο εξωτερικό

Του Πέτρου Κουσουλου

Στοιχεία τα οποία “δείχνουν” τον τρόπο διαφυγής του «κρυφού» χρήματος στο εξωτερικό έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες έρευνες των τελευταίων ετών μιας και οι Αρχές βρίσκονται στο «κυνήγι» ενός κυκλώματος το οποίο χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών έφτασε στο σημείο, μέσω «επαλειμμένων λαθών», να αποκρύβει τους πραγματικούς αποστολείς των εμβασμάτων.

Η υπόθεση η οποία έχει φτάσει και στο Κοινοβούλιο μέσω ερωτήσεων χαρακτηρίζεται από τα στελέχη του ΣΔΟΕ ως η πλέον σημαντική των τελευταίων ετών καθώς «ο δειγματοληπτικός έλεγχος αποκάλυψε σημεία και τέρατα». Έρχεται δε σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική συγκυρία καθώς σε δικαστικό επίπεδο εντείνονται οι έρευνες που αφορούν τα διαβόητα εξοπλιστικά προγράμματα και γενικότερα τις υποθέσεις διαφθοράς. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την υπόθεση των Super Puma αλλά και την έφοδο στα γραφεία και το σπίτι του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, οι έλληνες εισαγγελείς είχαν συναντήσεις με Ρώσους αλλά και Γερμανούς συναδέλφους τους.

Η λίστα των 52.000

Η διερεύνηση της υπόθεσης των ΑΦΜ ξεκίνησε με αφορμή την λίστα των 52.000 προσώπων που ενέβασαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη λίστα στάλθηκε στις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ κατόπιν εντολής του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννη Διώτη.

Από τους 38 συνολικά πολίτες ελέγχθηκαν περίπου 10. Για τέσσερις από αυτούς προέκυψε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα ΑΦΜ τους. Αντίθετα, σε μια περίπτωση αποδείχτηκε ότι τα χρήματα τα ενέβασαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε μια άλλη εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στη δε τρίτη περίπτωση από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

Εντυπωσιακότερη όλων η περίπτωση 92χρονου αυτοκινητιστή ο οποίος εμφανίστηκε ως ο αποστολέας 33 εκατ. Ευρώ για να αποδειχθεί ότι τα χρήματα τα έβγαλε γαλλικός κολοσσός. Σήμερα από τα στοιχεία που αποκαλύπτει το reportaz προκύπτει ότι οι περιπτώσεις είναι περισσότερες από 10 ενώ εντύπωση προκαλεί η συνεχής άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να παραδώσει όλα τα στοιχεία του φακέλου στο ελληνικό Κοινοβούλιο λόγω «φορολογικού απορρήτου».

Τα νέα στοιχεία

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα του ΣΔΟΕ από τα 71 πρόσωπα τα οποία επελέγησαν «στην πρώτη παρτίδα» ελέγχθηκαν τελικά τα 22. Για περισσότερα από 10 προέκυψε ότι δεν ήταν οι πραγματικοί αποστολείς των εμβασμάτων καθώς κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι τράπεζες απάντησαν ότι οι εντολείς ήταν άλλοι. Ειδικότερα:

  1. Για την περίπτωση του Βασίλη Χ. προέκυψε ότι πραγματικός αποστολέας ήταν επιχείρηση με κεραμικά,
  2. Για την περίπτωση του Ευάγγελου Σ. προέκυψε ότι αποστολέας ήταν η Εμπορική Τράπεζα,
  3. Για την περίπτωση της Πολυξένης Δ. αποδείχτηκε ότι εντολέας του εμβάσματος ήταν επιχείρηση SPA,
  4. Για την περίπτωση της Ισμήνης Κ. προέκυψε ότι πραγματικοί εντολείς ήταν επτά φυσικά πρόσωπα.

Ο γεωργός, ο άνεργος και η στρατολόγος

Οι υποθέσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Τον Νοέμβριο του 2011 ο 58χρονος τότε Δημήτρης Κουπαντσής, γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία. Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9 εκατ. ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

fakelos-apoklistiko

Μια ακόμη υπόθεση υπόθεση «ανύπαρκτου εκατομμυριούχου» αφορά τον κ. Σταύρο Φραγκούλα, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο. Στις 21 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Φραγκούλας ειδοποιήθηκε από δημοσιογράφους ότι οι λίστες του υπουργείου τον εμφανίζουν να ενέβασε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ 8.5 εκατομμύρια δολάρια! Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια που φέρονται ότι κατέληξαν από κατάστημα της Εμπορικής στον Πειραιά στην Τράπεζα ΗSBC του HONGKONG με αποδέκτη του εμβάσματος τον κ. Ηolman Fenwick Willan.

fotografia-3 (2)-apoklistiko

 

Μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφού από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΔΟΕ από το οποίο προέκυψε ότι το ποσό των 8.500.000 δολαρίων μεταφέρθηκε από την εταιρία «KARINA PROP-SAILING SHIPMANAGEMENT INC» στην Κηφισιά, προς τον κ. Ηolman Fenwick Willan σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ανωτέρω στην Τράπεζα HONGKONG SHANGHAI BANKING CORPO.

Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα στοιχεία της εταιρίας «KARINA» αλλά και το ΑΦΜ ήταν εικονικά. Πίσω δε από το έμβασμα φέρεται να βρίσκεται εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ!

Δυο ακόμη περιπτώσεις αφορούν μια στρατολόγο από τη Θεσσαλονίκη και έναν άνεργο από την Αθήνα. Η στρατολόγος παρουσιάστηκε να εμβάζει 44.9 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που ουδέποτε συνέβη. Από την άλλη πλευρά ο άνεργος από την Αθήνα φιλοξενήθηκε και εκείνος στις λίστες του υπουργείου. Στη δική του υπόθεση η έρευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!

Ο ταξιτζής και ο Γαλλικός Κολοσσός

Οι Αρχές προβληματίζονται ιδιαίτερα και για την περίπτωση ενός 92χρονου αυτοκινητιστή ο οποίος εμφανιζόταν ως ο αποστολέας 33.2 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τράπεζες απάντησαν ότι επρόκειτο για ένα ακόμη λάθος. Από την έρευνα όμως προέκυψε ότι δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο λάθος, καθώς τα φορολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν άνηκαν στην εταιρία Lafarge η οποία είχε εξαγοράσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής και στη συνέχεια έκλεισε -τον Μάρτιο του 2013- το εργοστάσιο της Χαλκίδας απολύοντας, σταδιακά, τους υπαλλήλους της.

Μάλιστα από την ίδια έρευνα αποκαλύφθηκε ότι τα 33.2 εκατομμύρια ευρώ, δεν αφορούσαν το κομπόδεμα του συνταξιούχου αυτοκινητιστή, αλλά την πληρωμή προμερίσματος και την διανομή αποθεματικού από φορολογητέα ύλη προηγούμενων χρήσεων!

Παρόμοια ήταν και η υπόθεση ηλικιωμένης γυναίκας που εμφανίστηκε να «διώχνει» στο εξωτερικό περί τα 8 εκατ. Ευρώ. Τα χρήματα βέβαια είχαν βγει από μια ασφαλιστική εταιρία.

Από την πλευρά τους οι Αρχές δηλώνουν πεπεισμένες ότι το επαναλαμβανόμενο λάθος, παύει να είναι λάθος. «Πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που ακόμη και για έμβασμα 300 ευρώ τα πιστωτικά ιδρύματα ζητούν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας του αποστολέα», λέει στο «Π» ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Δεν δίδονται τα στοιχεία

Η υπόθεση είχε φτάσει και στη Βουλή κατόπιν ερώτησης της κυρίας Ραχήλ Μακρή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, υπό το πρόσχημα του φορολογικού απορρήτου, το ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση.  

Η κυρία Μακρή επανέφερε το ζήτημα, μια και δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με νεότερη της ερώτηση (στις 21/11/2014) προς τον νυν υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ζητώντας να μάθει αν«υφίσταται παρατραπεζικό κύκλωμα παράνομης διακίνησης χρηματικών ποσών στο Εξωτερικό».  Όπως σημειώνει στην ερώτησή της «Το Υπουργείο Οικονομικών επέμεινε στην άρνηση απάντηση επικαλούμενο για μια ακόμα φορά το φορολογικά απόρρητα παρόλο που το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι: «ο Υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό». Αλλά και πάλι απάντηση δεν πήρε.

Διαβάστε όλες τις αποκαλύψεις του ereportaz

Το παρατραπεζικό «ξέπλυμα» με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού

Νέα στοιχεία για το παρατραπεζικό σκάνδαλο με τα κλεμμένα ΑΦΜ

Στο αρχείο η υπόθεση με τα κλεμμένα ΑΦΜ (έγγραφα)

Στους εισαγγελείς η υπόθεση των κλεμμένων ΑΦΜ

 

Δημοσιεύθηκε και στο Παρασκήνιο του Σαββάτου 6/12/2014

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας