Eurogroup: Από «σιγουράκι» – φιάσκο η απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ.

Eurogroup: Από «σιγουράκι» – φιάσκο η απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ.

Μια δυσάρεστη έκπληξη για την Ελλάδα επεφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αφού η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που περίμενε η χώρα, από… «σιγουράκι», κατέληξε σε… φιάσκο.

Και αυτό, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς τελικά υπήρξε εμπλοκή, με αποτέλεσμα η εκταμίευσή της να «σπάσει» στα δύο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ, με την απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης των 2,8 δισ. να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα.

Σημειώνεται ότι η επίσημη απόφαση για την εκταμίευση του 1,1 δισ. θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, σημείο στο οποίο φέρεται να «κόλλησε» η σημερινή συνεδρίαση.

eurogroup-naftemporiki
Πηγή φωτογραφίας: naftemporiki.gr

Ωστόσο, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναμένεται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, τα δύο κομμάτια τις υποδόσης μπορεί να εκταμιευθούν μαζί, καθώς στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί και η εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι Θεσμοί αναμένουν το σύνολο των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι προχώρησε έως τώρα η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εκταμιεύσουν στη συνέχεια το υπόλοιπο 1,7 δισ., το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σημειώνεται ότι η εκταμίευση του 1,1 δισ. που εγκρίθηκε από το Eurogroup σήμερα, αφορά στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Διαβάστε αναλυτικά την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup:

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του κλάδου της ενέργειας, για την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών, για την πλήρη σύσταση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – Hellenic Corporation of Assets and Participations – HCAP).

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία του διορισμού είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις του νόμου του HCAP ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και τα πρότυπα εταιρική διακυβέρνησης είναι συμβατά με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Δ.Σ. του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει πως ο απαιτούμενος χρόνος για τα τελικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα είναι αργότερα μέσα στον Οκτώβριο. Η θετική αξιολόγηση από πλευράς των Θεσμών για τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο για το Δ.Σ. του ESM, προκειμένου να εγκρίνει την περαιτέρω αποδέσμευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στο επόμενο στάδιο του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς πάνω στα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνο, και καλωσορίζουμε την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτωβρίου του 2016».

Ο Σόιμπλε πίσω από την εμπλοκή στο Eurogroup (;)

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι πίσω από την εμπλοκή βρίσκεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει «δείξει τα δόντια του» απέναντι στην Ελλάδα στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα και προς το ΔΝΤ πως δεν θα υποχωρήσει εύκολα απέναντι στο θέμα του ελληνικού χρέος.

soimple

Μάλιστα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να εισηγήθηκε να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως είχαν καλυφθεί τα προαπαιτούμενα, εισήγηση η οποία τελικά δεν έγινε δεκτή.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πως κατάφερε ο κ. Σόιμπλε ήταν να «κοπεί» η δόση στα δύο, και στην Ελλάδα να δοθεί μόλις 1,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με επίσημη «δικαιολογία» πως η χώρα δεν έχει πληρώσει τα χρέη της προς τους ιδιώτες.

Ως εκ τούτου, η υπόλοιπη δόση των 1,7 δισ. ευρώ αναμένεται να κριθεί στο επόμενο Eurogroup στις 24 Οκτωβρίου.

Τσακαλώτος: Δε θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων

Ικανοποιημένος από την έκβαση της συνεδρίασης δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρά την δυσμενή εξέλιξη που είχε το σημερινό Eurogroup.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ακόμη ότι «δεν θέλουμε άμεσα τα χρήματα των δόσεων, δεν έχουμε άμεσες ανάγκες, οπότε ο χρόνος πληρωμής είναι δευτερεύον θέμα».Σχόλια