Καμία συμφωνία, φιάσκο η συζήτηση για το χρέος!

Καμία συμφωνία, φιάσκο η συζήτηση για το χρέος!

Πολλές οι διαφωνίες και νέο Eurogroup τον Ιούνιο.

Η αλήθεια είναι ότι το ΔΝΤ αντιστέκεται πιο σθεναρά από ποτέ, αλλά και ο Σόιμπλε δεν κάνει πίσω. Φιάσκο η συζήτηση για το χρέος, δεν έγινε ποτέ, καλά κρατούσαν μικρά καλάθια οι άνθρωποι της κυβέρνησης.

Βέβαια, όπως «έσκισαν τα μνημόνια», έτσι μπορούν να πάρουν πίσω τους νόμους! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτό θα κάνουν αν τελικά δεν επέλθει συμφωνία για το χρέος. Να το δούμε κι αυτό από την ελληνική κυβέρνηση…

Ταπείνωση για τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, σύσκεψη χωρίς τον Τσακαλώτο κάνουν οι δανειστές, αφού εδώ και ώρα έχει βγει εκτός αιθούσης! Πρόκειται φυσικά για ατολμία της ελληνικής πλευράς, δεν μπορεί να εννοηθεί αυτή η συμπεριφορά προς τη χώρα μας.

Μαραθώνια αποδεικνύεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, αφού όπως αναμενόταν – και όπως είχε προαναγγείλει ο Σόιμπλε – η Γερμανία διατηρεί πολύ σκληρή στάση στο θέμα του ελληνικού χρέους και ζητά απτές αποδείξεις για το αν μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της, δηλαδή να αναμένουμε μέχρι το 2018 για οποιαδήποτε κουβέντα αφορά στην ελάφρυνση. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών όχι μόνο μετέφερε την κουβέντα για το χρέος το 2018, αλλά είπε πως τότε ίσως θα πρέπει να επιβληθεί και ένα ακόμη πακέτο μέτρων…

Το ΔΝΤ, όμως, εμφανίζεται αυτή τη φορά πιο αποφασιστικό στις διαπραγματεύσεις και στηρίζει τη στάση του την οποία εκφράζει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός από την πλευρά των Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους της Ελλάδας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να μπει σε κουβέντα για πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας αν δεν διευθετηθεί το χρέος!

Για την ώρα, οι δύο πλευρές, Γερμανία και ΔΝΤ διαφωνούν για το ύψος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια (το οποίο αποτυπώνεται και στα πλεονάσματα) και για το αν στη λύση του χρέους θα συμπεριληφθεί και η μείωση των επιτοκίων, κάτι που ζητά το ΔΝΤ, αλλά δεν το δέχεται η Γερμανία.

Το θέμα της αξιολόγησης δεν άπτεται εξ’ ολοκλήρου με αυτό της ελάφρυνσης του χρέους και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως τουλάχιστον δύο φορές, υπήρξε έτοιμο προσχέδιο συμφωνίας σχετικά με τη δόση προς την ελληνική πλευρά, το οποίο τελευταία στιγμή πετάχτηκε στα σκουπίδια. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως τελικά θα συμφωνηθεί τις επόμενες ώρες ή σε έκτακτο Eurogroup τις επόμενες μέρες η εκταμίευση μέρους της δόσης.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει πως εκταμίευση θα γίνει μόνο αν επέλθει συμφωνία και με το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή κι αν τελικά εκταμιευτεί έστω ένα μέρος της δόσης, θα μιλάμε για μικρή υποχώρηση των Γερμανών!

Από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει αλλαγή συναισθημάτων σε σχέση με το πρωί, παραμένουν οι ίδιες ελπίδες και τα ίδια… μικρά καλάθια.

Φαινόταν κάποια στιγμή έστω και ως προσχέδιο να ενεργοποιηθεί το σενάριο επιπλέον πλεονασμάτων μέχρι το έτος 2060! Μέχρι το 2022 στο 3,5% και τα υπόλοιπα 38 χρόνια κοντά στο 2,00%. Το ΔΝΤ διαφωνούσε και με αυτά τα πλεονάσματα.

Τι είχαν πει νωρίτερα Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί:

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup εμφανιζόταν μερικώς αισιόδοξος, λέγοντας: «Περιμένω μια συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, αλλά όχι ΤΗ συμφωνία».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ από την πλευρά του, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, έχει κάνει το παν. Είναι η σειρά των εταίρων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Και θα φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία, είναι βούληση όλων.  Πιστεύω, ήρθε η ώρα να ανοίξουμε μια θετική σελίδα για την Ελλάδα. Πρέπει να αναγνωριστούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια και οι εταίροι ναι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα καταρτίσουμε μια έκθεση συμμόρφωσης. Η συμφωνία είναι εφικτή».

 Σχόλια