Eurogroup: Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατό

Eurogroup: Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατό

«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε εισαγωγικά στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Και στη συνέχεια, τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Με δική μου πρωτοβουλία αλλάξαμε τη στρατηγική, εντατικοποιήσαμε τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών ως προς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Έχουμε μία συμφωνία ως προς τα μεγάλα ζητήματα, το χρονοδιαγράμμα και το μέγεθος. Τις επόμενες ημέρες θα ρυθμιστούν περαιτέρω λεπτομέρειες. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε και το σχέδιο συμφωνίας λέγοντας πως η συμφωνία με την οποία θα επιστρέψουν οι θεσμοί κινείται στη βάση των συμφωνηθέντων της περασμένης Τρίτης, δηλαδή εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020. Τόνισε μάλιστα ότι υπό την αίρεση πως τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πεδίο για να υπάρξουν αντίμετρα.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία».

ΔΝΤ: Καλές οι προοπτικές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

«Καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων επί των εκκρεμών ζητημάτων της β’ αξιολόγησης» διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου, Τζέρι Ράις, μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup.

Στη γραπτή του ανακοίνωση, ο αξιωματούχος του Ταμείου αναγνωρίζει πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε σημαντική πρόοδος», παρότι «ένα αριθμός ζητημάτων παραμένει σε εκκρεμότητα».

«Βρισκόμαστε όμως, σε ένα σημείο, όπου νομίζουμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων, κατά τη διάρκεια της επόμενης αποστολής στην Αθήνα» σπεύδει να διαβεβαιώσει.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να ακολουθηθεί από μία συζήτηση με τις χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να διασφαλιστούν οι διαβεβαιώσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους».
Ακολούθως, καταλήγει, η συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ευκλ. Τσακαλώτος: Κάθε συμφωνία έχει και πράγματα που στεναχωρούν

Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, και θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς, και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα ισχύσουν αν είμαστε εντός των στόχων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες, ενώ σημείωσε πως όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν. Πρόσθεσε ότι είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό.

Ο υπουργός Οικονομικώς ανέφερε ότι η επί της αρχής συμφωνία αφορά θετικά μέτρα το 2019 ύψους 1% του ΑΕΠ και το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ και παράλληλα περιοριστικά μέτρα στις συντάξεις το 2019 ύψους 1% του ΑΕΠ και μέτρα σε φόρους το 2020, ύψους 1% του ΑΕΠ.

Διευκρίνισε ότι το 2019 τα θετικά μετρά θα είναι κυρίως από τη μεριά των δαπανών, θα είναι ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, θα αφορούν τη μείωσης της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα, καθώς και ένα επενδυτικό πακέτο. Το 2020 τα θετικά μέτρα θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.

Θεωρούμε οτι αυτά τα αντίμετρα κατά κάποιον τρόπο αντισταθμίζουν τα μέτρα, σημείωσε.
Όσον αφορά τα εργασιακά, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις και δεν θα νομοθετηθεί το lock-out». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, από το 2018, θα κινηθούν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα».

Πριν τη λήξη του προγράμματος, όπως εξήγησε παράλληλα, «θα αποφασιστεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας για μετά το 2018 και στη βάση αυτή, θα αποφασιστεί αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα, αν θα πηγαίνει καλά η οικονομία».

Κατά τον ίδιο, το συνολικό πακέτο θα ισχύσει όταν «γνωρίζουμε και τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μόνο αν υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το χρέος».

 

 
Σχόλια