Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης – Διετάχθη κατεπείγουσα έρευνα

Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης – Διετάχθη κατεπείγουσα έρευνα

Σύσκεψη για τη διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το τοξικό νέφος από τη φωτιά που καίει για τέταρτη μέρα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων στις 17:00 στο υπουργείο Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ).

Νωρίτερα σήμερα, στο σημείο μετέβησαν ειδικοί επιστήμονες από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, τον Δημόκριτο και το Αστεροσκοπείο, καθώς και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από το ΥΠΑΠΕΝ, προκειμένου να προβούν σε μετρήσεις ρύπων και τοξικών ουσιών.

Με αφορμή το γεγονός, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωσή τους στην επικινδυνότητα των ουσιών που έχουν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, και ζητούν να διερευνηθεί το θέμα της ασφάλειας και της πυρασφάλειας αυτών των μονάδων.

Σημειώνουν δε ότι είναι η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης στην Αττική τα τελευταία δυο χρόνια, και θέτουν το θέμα της σχέσης των Ρομά με την ανακύκλωση, σημειώνοντας ότι η Πολιτεία θα πρέπει πλέον να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική όσον αφορά στην ένταξη αυτών των ανθρώπων στα επίσημα δίκτυα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετική μήνυση της Περιφέρειας Αττικής, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για το τοξικό νέφος και τη δυσοσμία που εξακολουθούν να καλύπτουν κατά διαστήματα περιοχές της Αθήνας, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Η εισαγγελία θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς ενώ την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας κ. Παπάς.Σχόλια