Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Εγκρίθηκε παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες

Υπερψηφίστηκε χθες με 584 ψήφους ψήφισμα για την παροχή έκτακτης βοήθειας ύψους 100 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης η εκταμίευση 2 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Λαμβάνοντας υπόψη την επείγουσα κατάσταση στο προσφυγικό, επιταχύνθηκε η διαδικασία έγκρισης του πρώτου σχεδίου διορθωτικού προϋπολογισμού για το 2016.

«Χαιρετίζω αυτή την πρόταση που θα ενεργοποιήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Το Κοινοβούλιο ενήργησε γρήγορα προχωρώντας στην ταχεία έγκριση αυτού του διορθωτικού προϋπολογισμού» δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Χοσέ Μανουέλ Φερνάντες.

Το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες εντός της ΕΕ αποτελεί τμήμα του νέου μέσου παροχής έκτακτης βοήθειας ύψους 700 εκατ. ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Μαρτίου.

Τα κονδύλια αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη μέλη για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας, στέγης, νερού, υγειονομικής περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, εγκαταστάσεων αποχέτευσης και υγιεινής, καθώς και την παροχή υπηρεσιών προστασίας και εκπαίδευσης.

Υπό το φως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων, αποφασίστηκε επίσης η διάθεση ποσού ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της EUROPOL το οποίο δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2016 και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως κομβικό σημείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι 64 ευρωβουλευτές καταψήφισαν, ενώ 33 ήταν οι αποχές.

 

Πηγή: EurActiv.gr

 Σχόλια