Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: πράσινο φως για την καταγραφή στοιχείων των επιβατών αεροπλάνων

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: πράσινο φως για την καταγραφή στοιχείων των επιβατών αεροπλάνων

Υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής των στοιχείων των επιβατών αεροπορικών μετακινήσεων (PNR).

Συγκεκριμένα, η οδηγία που έχει προταθεί από το 2011 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία (461 ψήφοι υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές).

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα πιθανούς τρομοκράτες. Η δημιουργία τέτοιων, για χρήση, ονομαστικών καταστάσεων επιβατών πτήσεων (PNR), βρίσκεται στην ατζέντα του ΕΚ, εδώ και χρόνια.

Η πρώτη πρόταση για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών, απορρίφθηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τον Απρίλιο του 2013. Ωστόσο, το ζήτημα επανήλθε στην ατζέντα του ΕΚ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Τον Δεκέμβριο του 2015 ΕΚ και Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία.

Με τον όρο PNR, Passenger Name Record data, ορίζονται οι κατάλογοι με πληροφορίες επιβατών αεροπορικών μεταφορών και προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι ημερομηνίες ταξιδιών και δρομολογίων, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης και του check-in.

Σύμφωνα με την οδηγία για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στις χώρες της ΕΕ συγκεκριμένα δεδομένα προκειμένου να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές στην μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Τα δεδομένα θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Το πεδίο εφαρμογής ορίζεται από τις πτήσεις προς και από προορισμούς εκτός ΕΕ, ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν και αυτά, εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία, για πτήσεις εντός ΕΕ.

Πηγή: skai.grΣχόλια